Rudolf Mauersberger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Rudolf Mauersberger (26. januar 1889 i Mauersberg, Sachsen22. februar 1971 i Dresden) var en tysk komponist og korleder.

Rudolf Mauersberger gik på konservatoriet i Leipzig og blev ansat som organist i Aachen i 1919 og i 1925 som kantor i Eisenach. I 1931 flyttede han til Dresden, hvor han blev leder af det berømte Dresdner Kreutzchor (stiftet i 1234). Den stilling beholdt han indtil sin i 1971. Mauersberger gav koret international klasse og genoplivede det i ruinerne af 2. verdenskrig.

Wie liegt die Stadt so wüst[redigér | redigér wikikode]

Luftbombardementet af Dresden 13. februar 1945 lagde stort set hele byen øde. Dresdener Kreuzkirche lå i ruiner og mange medlemmer af Mauersbergers kor var blandt ofrene. Rudolf Mauersbergers mest kendte værk – motetten Wie liegt die Stadt so wüst er komponeret med denne rystende oplevelse i frisk erindring. Værket blev færdiggjort i påsken 1945 og uropført i ruinerne af Kreuzkirche 4. august samme år. Tekstgrundlaget stammer fra Jeremias' klagesange i Gamle Testamente. Jeremias beskriver det ødelagte Jerusalem – en by der før var blandt de smukkeste i verden, men nu ligger helt øde. Mauersbergers parallel til Dresden før og efter bombardementet i 1945 er åbenlys, og værket er både tekstligt og musikalsk meget gribende.

Komponister Stub
Denne biografi om en komponist er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi