Spring til indhold

Russiske specialstyrker (Spetsnaz)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Russiske specialstyrker

Spetsnaz er en forkortelse af det russiske Войска специального назначения (Vojska spetsialnogo naznachenija), hvilket betyder styrker med særlige opgaver, en meget bredere definition end man anvender i vestlige styrker.[kilde mangler] Umiddelbart kan styrkerne derfor ikke sammenlignes med vestlige specialstyrker, f.eks. Jægerkorpset og Frømandskorpset, idet såvel organisation, opbygning, opgaver og kommandoforhold er meget forskellige[hvordan?] fra de vestlige modeller.[kilde mangler] De russiske specialstyrker er heller ikke teknologisk støttet i samme grad som vestlige specialstyrker[kilde mangler] og har ikke haft mulighed for at træne sammen med tilsvarende styrker fra andre lande i samme omfang som de tilsvarende vestlige styrker.[kilde mangler]

Der har altid været militære og paramilitære enheder med speciel uddannelse og specielle opgaver i Rusland og Sovjetunionen. Zarens hemmelige politi blev efter oktoberrevolutionen afløst af Tjekaen i starten af 1920'erne, men det er først under og efter den sovjetiske intervention i Afghanistan 1979 – 89 man fra officielt sovjetisk/russisk hold har erkendt tilstedeværelsen af sådanne hemmeligholdte styrker.

Umiddelbart findes der to hovedgrupper af Spetsnaz: militære og paramilitære. I alt er der 14 enheder der falder ind under Spetsnaz,[kilde mangler] og herudover er der anti-terrorenheden Alpha Group.

Ud over Spetsnaz findes der store militære elitestyrker i Rusland, f.eks. de luftbårne styrker og marineinfanteriet.

I marts 2014 stod en række anonyme tidligere Spetsnaz-soldater frem, og fortalte at ondsindet vold var en del af træningen til optagelse i korpset. De russiske myndigheder, med forsvarschef Sergej Sjojgu i spidsen, afviste alle anklager.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Afhoppede russiske Spetsnaz-specialstyrker fremsætter voldsanklager mod instruktører". Arkiveret fra originalen 29. april 2014. Hentet 1. marts 2014.