Frømandskorpset

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Frømandskorpset
US Navy 090219-N-6278K-024 - VBSS assigned to the Danish flexible support ship HDMS Absalon (L 16) boards USS Vella Gulf (CG 72).jpg
Søværnets Maritime Specialstyrke, der kun består af frømænd, border USS Vella Gulf
Aktiv 1970 (1957)
Land Danmark Danmark
Værn Søværnet
Type Specialoperationsstyrke
Maritim Indsatsstyrke
Rolle

Maritime opgaver:

Land opgaver:

  • Sprængninger
  • Ukonventionel krigsførsel
Myndighedsniveau III
Overordnet myndighed Specialoperationskommandoen (SOKOM)
Del af Forsvaret
Hovedkvarter Marinestation Kongsøre
Kaldenavn(e) FKP, Frøerne
Slag og krige Operation Desert Shield
Operation Desert Storm

Operation Sharp Guard
Operation Enduring Freedom
Task Force K-Bar
Operation Anaconda
ISAF
Operation Iraqi Freedom
Operation Ocean Shield
Dekorationer

Streamer PUC Army.PNG
Presidential Unit Citation (USA)

Anders Lassen Fondens legat
Hjemmeside Forsvaret.dk/FKP
Ledere
Nuværende Leder Jens Birkebæk Bach (Kommandørkaptajn)
Kendte ledere

Tidligere ledere:

  • Robert Christensen (1957 - 1970)
  • Finn Volke (1970 - 1975)
  • Mogens Christensen
  • Stefan Neubauer Andersen

Frømandskorpset (FKP) er en specialoperationsstyrke, der er uddannet til at varetage særligt krævende opgaver på og under vandet, og i kystnære landområder. Enheden er hjemmehørende på Marinestation Kongsøre ved Isefjorden og løser civile og militære opgaver i krig og fred.

Korpset modtager årligt over 600 ansøgere, hvoraf 10-12 gennemfører uddannelsen på elevskolen og bliver udnævnt til frømænd. Der knyttes mange historier til Frømandskorpset, og et mindre antal af dem har bund i virkeligheden. Stort set alle opgaver er klassificeret 'hemmeligt'. Det gøres for at beskytte hver enkelt frømand og hans familie, og for at give arbejdsro.

Alle tjenestegørende frømænd i korpset er anonyme for at beskytte den enkelte og dennes familie. En frømand gør tjeneste i korpset i 39 måneder, men tjenesten forlænges gerne, hvis han hvert år derefter kan opretholde operativ status. Efter sidste forsvarsforlig har korpset og Jægerkorpset modtaget midler til indkøb af nyt militært udstyr.

Opgaver[redigér | redigér wikikode]

Hovedopgaven er rekognoscering, men opgaver som angreb på fjendtlige skibe, sabotageaktioner på faste installationer og egentlige kampopgaver forekommer også. Herudover udgør frømandskorpset sammen Politiets Aktionsstyrke Danmarks antiterrorberedskab, ligesom korpset støtter det øvrige politi med opklaring af kriminalsager, der kræver højt specialiseret dykning. Tilsvarende ydes assistance til miljømyndigheder m.v., der kan have nytte af korpsets færdigheder, fx når undervandsinstallationer skal inspiceres. Korpset har i starten af 2000'erne sammen med Jægerkorpset været indsat hemmeligt i krigene i Afghanistan og Irak samt som indsatsstyrke til sikring af handelsskibe ved Afrikas Horn i Operation Ocean Shield.

Frømandskorpset gennemfører en række kurser, blandt andet:

Historie[redigér | redigér wikikode]

Korpset blev oprettet 16. Juni 1957 med forbillede i britiske Special Boat Service, amerikanske Underwater Demolition Teams og Marinejegerkommandoen i Norge.[1] Det var organiseret under Søværnets DykkerskoleFlådestation København på Holmen i København. Korpset blev selvstændigt i 1970 og administrativt underlagt undervandsbådseskadren. I 2004 blev korpset en selvstændig myndighed direkte underlagt Søværnets Operative Kommando (SOK, nu Marinestaben). Den 1. juli 2015 blev korpset overført som en myndighed under Specialoperationskommandoen (SOKOM).[2]

Kendte frømænd[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Marine Stub
Denne artikel om sømilitære emner er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Militær