Frømandskorpset

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Frømandskorpset
75 × 147
Frømandskorpsets logo
Aktiv 1970 (1957)
Land Danmark Danmark
Værn Søværnet
Type Specialoperationsstyrke
Maritim Indsatsstyrke
Rolle

Maritime opgaver:

Land opgaver:

  • Sprængninger
  • Ukonventionel krigsførsel
Myndighedsniveau III
Overordnet myndighed Specialoperationskommandoen (SOKOM)
Del af Forsvaret
Hovedkvarter Marinestation Kongsøre
Kaldenavn(e) FKP, Frøerne
Slag og krige Operation Desert Shield
Operation Desert Storm

Operation Sharp Guard
Operation Enduring Freedom
Task Force K-Bar
Operation Anaconda
ISAF
Operation Iraqi Freedom
Operation Allied Provider
Operation Ocean Shield
Dekorationer

Streamer PUC Army.PNG
Presidential Unit Citation (United States)

Anders Lassen Fondens legat
Hjemmeside Forsvaret.dk/FKP
Ledere
Nuværende Leder Jens Birkebæk Bach (Kommandørkaptajn)
Kendte ledere

Tidligere ledere:

  • William Ric-Hansen
  • Finn Volke (1970 - 1975)
  • Mogens Christensen
  • Palle Norit
  • Stefan Neubauer Andersen

Frømandskorpset (FKP) er en specialoperationsstyrke, der er uddannet til at varetage særligt krævende opgaver på og under vandet samt i kystnære landområder. Enheden er hjemmehørende på Marinestation Kongsøre ved Isefjorden og løser civile og militære opgaver i krig og fred.

Korpset modtager årligt over 500 ansøgere, hvoraf 4-10 gennemfører uddannelsen på elevskolen og bliver udnævnt til frømænd. Der knyttes mange historier til Frømandskorpset, og et mindre antal af dem har bund i virkeligheden. Stort set alle opgaver er klassificeret 'hemmelig', og alle tjenestegørende frømænd i korpset er anonyme. Det gøres for at beskytte hver enkelt frømand og hans familie og for at give arbejdsro.

En frømand gør tjeneste så længe han kan bestå de krav, der er tilstrækkelige til at opretholde operativ status. Efter sidste forsvarsforlig har Frømandskorpset og Jægerkorpset modtaget midler til indkøb af nyt militært udstyr.

Opgaver[redigér | redigér wikikode]

US Navy 090219-N-6278K-062 The visit, board, search and seizure team from the Danish flexible support ship HDMS Absalon (L 16) conduct VBSS training aboard USS Vella Gulf (CG-72).jpg

Hovedopgaven er rekognoscering, men opgaver som angreb på fjendtlige skibe, sabotageaktioner på faste installationer. Egentlige kampopgaver forekommer også. Herudover udgør Frømandskorpset sammen med Jægerkorpset og Politiets Aktionsstyrke Danmarks antiterrorberedskab. Korpset støtter desuden det øvrige politi med opklaring af kriminalsager, der kræver højt specialiseret dykning. Tilsvarende ydes assistance til eksempelvis miljømyndigheder, der kan have nytte af korpsets færdigheder, fx ved inspektion af undervandsinstallationer. Korpset har i starten af 2000'erne sammen med Jægerkorpset været indsat hemmeligt i krigene i Afghanistan og Irak samt som indsatsstyrke til sikring af handelsskibe ved Afrikas Horn i Operation Ocean Shield.

Frømandskorpset gennemfører en række kurser, blandt andet:

Historie[redigér | redigér wikikode]

Korpset blev oprettet 17. juni 1957 med forbillede i britiske Special Boat Service, amerikanske Underwater Demolition Team og Marinejegerkommandoen i Norge.[1] I begyndelsen var det organiseret under Søværnets DykkerskoleFlådestation København på Holmen i København. Korpset blev selvstændigt i 1970 og administrativt underlagt undervandsbådseskadren. I 2004 blev korpset en selvstændig myndighed direkte underlagt Søværnets Operative Kommando (SOK, nu Marinestaben). Den 1. juli 2015 blev korpset overført som en myndighed under Specialoperationskommandoen (SOKOM).[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "kongehuset.dk: Frømandskorpsets 60-års jubilæum". Arkiveret fra originalen 4. oktober 2017. Hentet 12. juli 2017. 
  2. ^ "forsvaret.dk: Etablering af Specialoperationskommando markeret". Arkiveret fra originalen 2. juli 2015. Hentet 1. juli 2015. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

MarineSpire
Denne artikel om sømilitære emner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Militær