Spring til indhold

Rzepin

Koordinater: 52°21′N 14°50′Ø / 52.35°N 14.83°Ø / 52.35; 14.83
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rzepin
Rzepins byvåben Rzepins byflag
Overblik
LandPolen Polen
VoivodskabWojewództwo lubuskie, Lubusz
Postnr.69-110 Rediger på Wikidata
UN/LOCODEPLRZP Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 6.486 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal11,4 km²
 - Befolknings­tæthed568 pr. km²
Andet
TidszoneUTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h.50 m Rediger på Wikidata
Hjemmesidewww.rzepin.pl
Oversigtskort
Rzepin ligger i Polen
Rzepin
Rzepin
Rzepins beliggenhed i Polen 52°21′N 14°50′Ø / 52.35°N 14.83°Ø / 52.35; 14.83

Rzepin 8udtale:[ˈʐɛpʲin]; tysk: Reppen) er en by og en kommune (Gmina) i det vestlige Polen, der ligger midt i voivodskabet Lubusz (Województwo lubuskie) og har 6.486(2021)[1] indbyggere og et areal på 11,42 km². Den er en del af powiatet (amt) Słubice.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Byen ligger i den vestlige del af Lubusz søområde og Torzymskasletten, i den langsgående postglaciale dal, i den historiske region Lubusz/Lebus Land.

Rzepinskov[redigér | rediger kildetekst]

Rzepin fik ejendomsretten til de tilstødende skove før det 14. århundrede, men de blev konfiskeret i 1553 på grund af en forkert fastsat skat af byens myndigheder. Byen bevarede kun sine rettigheder til en lille del skovområdet. Der var en høj bestand af vildt i regionen, hvilket blev bekræftet af tilstedeværelsen af to kongelige skove i nærheden af Rzepin. I det 18. århundrede blev et kongeligt skovdistrikt etableret under administration af Oberforsthaus Reppen.[2] Begrebet Rzepinskov bør i dag kun behandles i historisk sammenhæng, eller til en vis grad, som en ækvivalent til Lubusz-skoven, som er et stort skovområde, der hovedsageligt ligger i nærheden af Rzepin og Torzym i voivodskabet Lubusz. Skovdistriktsadministrationen ligger i Rzepin.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byen blev grundlagt som erstatning for et fort fra det 10. århundrede og en håndværkerbosættelse uden for fortet, som var beliggende nær en bekvem krydsning af Ilanka-floden. Den lå i Lubusz Land, som var en del af provinserne Storpolen og Schlesien i middelalderens Kongeriget af Polen. I anden halvdel af det 13. århundrede overdrog ærkebiskoppen af Magdeburg byen til Markgrevskabet af Brandenburg.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ Heinrich Karl Wilhelm Berghaus. Landbuch der Mark Brandenburg und des Markgrafthums Nieder-Lausitz in der Mitte des 19. Jahrhunderts: oder geographisch-historisch-statistische Beschreibung der Provinz Brandenburg (tysk). Vol. 3.
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi