Sønderside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Sønderside var et fiskerleje beliggende mellem Ho Klitplantage og Skallingen sydøst for Blåvands Huk. Det var et stort fiskerleje i 1400- og 1500-tallet, men blev udslettet ved en stormflod i 1634.

Fiskerlejet er kendt fra flere skriftlige kilder, men man har været i tvivl om hvor præcist det har ligget.

I 1994 foretog Varde Museum, en mindre prøvegravning i Ho Klitplantage i håb om at støde på rester af Sønderside. I første omgang gav det ikke noget resultat, men man har fortsat gennem årene, og på 14 steder er der fundet potteskår, som kunne dateres til 15-1600 tallet, hvilket aldersmæssigt passer med bebyggelsen.

I 1995-1997 blev der foretaget arkæologiske undersøgelser i området, hvor der blandt andet fandtes en lille, ca. 8 meter lang og 4 meter bred, hustomt, og et omfattende fundmateriale der fortæller om husholdning, fiskeri og muligvis klædehandel.

Sønderside lå ved den gamle kystlinie, før Skallingen blev dannet. Den gamle kystlinie menes at være Havnegrøften et vandløb der strækker sig fra Oksby til Ho Bugt.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

DanskStub
Denne artikel om et dansk naturområde er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Landskab
Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.

Koordinater: 55°31′48″N 8°13′30″Ø / 55.53000°N 8.22500°Ø / 55.53000; 8.22500