SHINee

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
SHINee
Shinee at the SMTown Live World Tour IV in Taiwan 03.jpg
SHINee under SMTown Live World Tour IV (V-H): Onew, Taemin, Jonghyun, Minho, Key.
Information
Oprindelse Sydkorea Seoul, Sydkorea
Genre K-pop, pop, R&B
Aktive år 2008 – i dag
Pladeselskab S.M. Entertainment (Sydkorea)
Associeret med SMTOWN
Medlemmer

Onew (leder), Key, Minho,

Taemin
Tidligere medlemmer Jonghyun,
Eksterne henvisninger
shinee.smtown.com

SHINee (Koreansk: 샤이니; japansk: シ ャ イ ニ ー; ofte skrevet SHINee) er et moderne sydkoreansk boyband, som blev dannet af S.M. Entertainment i 2008. Gruppen bestod af Onew, Jonghyun, Key, Minho, og Taemin. De havde deres debut den 25. maj 2008 om SBS Inkigayo med deres single, "Replay".

Siden deres debut, har SHINee udgivet syv albums (fire på koreansk og tre på japansk), fem mini-albums, tre live albums og forskellige japanske singler samt japanske remakes af deres koreanske udgivelser. De har også vundet mange priser, der blev afholdt tre koncertturneer og de medvirkede i deres egne realityshows. SHINee menes har startet "Shinee Trenden" og er kendt for deres yderst synkroniserede og komplekse dans.

De havde deres japanske debut den 22. juni 2011 udgivelsen af en japansk version af deres single Replay, og den har siden solgt over 91.000 eksemplarer, hvilket gør det det største salg for en sydkoreansk gruppe registreret af Oricon på det tidspunkt. Den blev efterfulgt af deres første japanske studiealbum, The First den 7. december 2011. Deres andet japanske album Boys Meet U, blev udgivet den 26. juni, 2013, og efterfulgtes af deres tredje japanske studiealbum I'm Your Boy, udgivet den 24. september 2014.

Tragedie[redigér | redigér wikikode]

SHINee består nu kun af 4 medlemmer efter Jonghyun's død d. 18 dec 2017.

Jonghyun blev fundet i en lejlighed d. 18. december efter hans søster havde meddelt politiet om at hendes bror ville begå selvmord. Han blev fundet bevidstløs og blev transporteret til Konkkuk hospital, hvor han blev erklæret død. Politiet fastslår at det var et selvmord, eftersom man har fundet en kulbriket i lejligheden. Han er derfor sandsynligvis død af kulilteforgiftning. SHINee og hans nærmeste familie og tager imod de mange sørgende. SM entertainment har aflyst alle deres kunstneres aktiviteter, så de kan komme og sørge over Jonghyuns død. Han blev begravet 21. december 2017.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.