Salisbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Salisbury (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Salisbury)
Salisbury
Choristers' Square, Salisbury.JPG
Overblik
Land: Storbritannien Storbritannien
Postnr.: SP1, SP2Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere: 45.477 (2016)[1]Rediger på Wikidata
 - Areal: 11,3 km²
 - Befolkningstæthed: 4.025 pr. km²
Andet
Tidszone: UTC±00:00Rediger på Wikidata
Hjemmeside: www.salisbury.gov.uk
Oversigtskort

Koordinater: 51°4′26.40″N 1°47′36.96″W / 51.0740000°N 1.7936000°V / 51.0740000; -1.7936000 Salisbury ([ˈsɔːlzbri] eller [ˈsɔːzbri]) er en by i Wiltshire i England med 45.477(2016)[1] indbyggere. Byen har en domkirke, Salisbury Cathedral, fra 1258 hvori bl.a. et af de oprindelige Magna Carta-dokumenter befinder sig. Hele fem floder rinder inden for byens grænser, af hvilke den største er Avon.

Få kilometer fra byen ligger den berømte stensætning, Stonehenge.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Salisbury har rødder tilbage til jernalderen, og bosættelse på stedet skyldes nem adgang til drikkevand fra floderne. Romerne omtalte byen som Sorviodunum, og senere blev der ved byen afviklet et slag mellem vestsakserne og briterne. På det tidspunkt kendtes byen som Searoburh. Da normannerne byggede en borg på stedet, kaldte de stedet for Seresberi, hvilket efterhånden blev til det nuværende navn. Selve det sted, hvor borgen stod, kaldtes Sarum, og denne del af byen omtales også nu om stunder som Old Sarum.

Den første kirke ved borgen i Old Sarum blev opført mellem 1075 og 1092, men allerede få år senere, ca. 1120, blev en større kirke opført. Imidlertid blev forholdet mellem gejstligheden og militærenheden i borgen dårligere, og derfor blev den nye by, New Sarum, grundlagt et stykke derfra i 1220. Samme år påbegyndte man anlæggelsen af katedralen, hvis centrale dele stod færdige i 1258. Det regnes blandt de mest vellykkede eksempler på tidlig engelsk arkitektur. Katedralens spir på 123 m (det højeste kirkespir i landet) blev tilføjet senere, og også det mekaniske ur er en senere tilføjelse fra 1386 – det ældste eksisterende mekaniske ur i landet.

Den nye by blev planlagt med en system af parallelle gader i to retninger, vinkelret på hinanden. Ud over katedralen er King's House fra det 13. århundrede, der nu rummer Salisbury and South Wiltshire Museum, et eksempel på et tidligt bygningsværk. Byen udviklede sig hastigt og var i det 14. århundrede den mest betydningsfulde by i Wiltshire. Fra den periode stammer bymuren, der på det tidspunkt havde fire porte – senere, i det 19. århundrede, suppleret med endnu en port. Omkring torvet ved katedralen blev opført en skole, og under pesten i London i 1665-66 flyttede Karl 2. sit hof til byen ved torvet. Senere boede også Händel i en periode på stedet og skrev flere værker her.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Salisbury ligger i en lille dal og undergrunden udgøres i stor udstrækning af kridt. Nogle af floderne har fået ændret løb, så de på visse strækninger udgør populære badeområder i forbindelse med nogle af byens parker. Floderne kan dog også udgøre et problem, når de løber over deres bredder, hvilket af og til sker i vintermånederne.

Trafikken i byen skaber problemer, idet der ikke er nogen omfartsvej, så den omfattende trafik mellem Southampton og Bristol må gå gennem byens centrum.

Byen ligger i den sydvestlige ende af af Salisbury Plain, en slette, som i stort omfang anvendes af det britiske militær til øvelser. Der er således flere militære flyvepladser tæt på byen, men også to mindre civile flyvepladser findes i nærheden af byen.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Så langt tilbage som til 1227 kender man til, at der har været organiseret handel i byen, og biskoppen fik lov til at afholde et ottedages marked i august. Der er i nutiden fortsat torvemarked to gange ugentlig i byen, og det store marked er nu afløst af en tilbagevendende byfest tre dage i oktober.

Byens økonomi er præget af beliggenheden tæt på Stonehenge, der er en af Englands største turistattraktioner. Mange af turisterne besøger også Salisbury, så mange af byens indbyggere arbejder i servicefagene. Derudover findes en fyrværkerifabrik og en større afdeling af et stort forsikringsselskab, der sammen med byens hospital beskæftiger mange mennesker.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

I det 18. århundrede var der et livligt musikmiljø i byen med regelmæssige koncerter dirigeret af en af Händels venner og med optræden af en række af tidens berømte musikere og sangere. Også på billedkunstområdet er der traditioner i Salisbury. Landskabsmaleren John Constable opholdt sig i en periode i byen og skabte billeder fra byen og dens omegn. I nutiden er der i byens centrum en række gallerier og udstillingslokaler, og siden 1973 har der hvert år været afholdt en kunstfestival i maj-juni med både billedkunst, teater og musik.

Kendte personer med tilknytning til Salisbury[redigér | redigér wikikode]

I nyere tid har byens mest prominente beboer været Edward Heath, der i første halvdel af 1970'erne var britisk premierminister. Derudover har forfatteren William Golding i en periode arbejdet som lærer i byen, og skuespilleren Ralph Fiennes har gået i skole i Salisbury.


Salisbury i fiktion[redigér | redigér wikikode]

Edward Rutherfurds Sarum (1987, dansk v. Jan Bredsdorff og Birgitte Brix 1988) skildrer livet i og omkring Salisbury set gennem punktnedslag i fem fiktive familiers historie fra den sidste istids slutning og til nutiden.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Oplysningen er fra Wikidata som angiver kilden: www.citypopulation.de.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]