Salisbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Salisbury (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Salisbury)
Salisbury
Salisbury Rediger på Wikidata
Choristers' Square, Salisbury.JPG
Overblik
Land Storbritannien Storbritannien
Konstituerende land England England
Postnr. SP1, SP2 Rediger på Wikidata
Telefonkode 01722 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 45.477 (2016)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 11,3 km²
 - Befolkningstæthed 4.025 pr. km²
Andet
Tidszone UTC±00:00 (normaltid)
UTC+1 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.salisburycitycouncil.gov.uk
Oversigtskort

Salisbury ([ˈsɔːlzbri] eller [ˈsɔːzbri]) er en by i Wiltshire i England med 45.477(2016)[1] indbyggere. Byen har en domkirke, Salisbury Cathedral, fra 1258 hvori bl.a. et af de oprindelige Magna Carta-dokumenter befinder sig. Hele fem floder rinder inden for byens grænser, af hvilke den største er Avon.

Få kilometer fra byen ligger den berømte stensætning, Stonehenge.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Salisbury har rødder tilbage til jernalderen, og bosættelse på stedet skyldes nem adgang til drikkevand fra floderne. Romerne omtalte byen som Sorviodunum, og senere blev der ved byen afviklet et slag mellem vestsakserne og briterne. På det tidspunkt kendtes byen som Searoburh. Da normannerne byggede en borg på stedet, kaldte de stedet for Seresberi, hvilket efterhånden blev til det nuværende navn. Selve det sted, hvor borgen stod, kaldtes Sarum, og denne del af byen omtales også nu om stunder som Old Sarum.

Den første kirke ved borgen i Old Sarum blev opført mellem 1075 og 1092, men allerede få år senere, ca. 1120, blev en større kirke opført. Imidlertid blev forholdet mellem gejstligheden og militærenheden i borgen dårligere, og derfor blev den nye by, New Sarum, grundlagt et stykke derfra i 1220. Samme år påbegyndte man anlæggelsen af katedralen, hvis centrale dele stod færdige i 1258. Det regnes blandt de mest vellykkede eksempler på tidlig engelsk arkitektur. Katedralens spir på 123 m (det højeste kirkespir i landet) blev tilføjet senere, og også det mekaniske ur er en senere tilføjelse fra 1386 – regnet som verdens ældste eksisterende mekaniske ur, lavet af jern i eller før 1386.[2]

Den nye by blev planlagt med en system af parallelle gader i to retninger, vinkelret på hinanden. Ud over katedralen er King's House fra det 13. århundrede, der nu rummer Salisbury and South Wiltshire Museum, et eksempel på et tidligt bygningsværk. Byen udviklede sig hastigt og var i det 14. århundrede den mest betydningsfulde by i Wiltshire. Fra den periode stammer bymuren, der på det tidspunkt havde fire porte – senere, i det 19. århundrede, suppleret med endnu en port. Omkring torvet ved katedralen blev opført en skole, og under pesten i London i 1665-66 flyttede Karl 2. sit hof til byen ved torvet. Senere boede også Händel i en periode på stedet og skrev flere værker her.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Salisbury ligger i en lille dal, hvor undergrunden i stor udstrækning udgøres af kridt. Nogle af floderne har fået ændret løb, så de på visse strækninger udgør populære badeområder, tilknyttet flere af byens parker. Efter lange, kraftige regnskyl går de iblandt over deres bredder og oversvømmer områderne rundt. [3] [4]

Trafikken i byen skaber problemer, idet der ikke er nogen omfartsvej, så den omfattende trafik mellem Southampton og Bristol passerer gennem byens centrum.

Byen ligger i den sydvestlige ende af Salisbury Plain, en slette, som i stort omfang anvendes af det britiske militær til øvelser. Der er således flere militære flyvepladser tæt på byen, [5] men også to mindre civile flyvepladser nærved.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Så langt tilbage som til 1227 kender man til organiseret handel i byen, og biskoppen fik lov til at afholde et ottedages marked i august. Der er fortsat torvemarked to gange ugentlig i byen, [6] mens det store marked er afløst af en årlig byfest tre dage i oktober.

Byens økonomi er præget af sin nære beliggenhed til Stonehenge, der er en af Englands største turistattraktioner. Da mange af turisterne også besøger Salisbury, arbejder mange i servicefag. Derudover findes en fyrværkerifabrik og en større afdeling af et stort forsikringsselskab, der sammen med byens hospital beskæftiger mange.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

I det 18. århundrede var der et livligt musikmiljø i byen med regelmæssige koncerter dirigeret af en af Händels venner og med optræden af en række af tidens berømte musikere og sangere. Også på billedkunstområdet er der traditioner i Salisbury. Landskabsmaleren John Constable opholdt sig i en periode i byen og skabte billeder fra byen og dens omegn. Der er en række gallerier og udstillingslokaler i byens centrum, og siden 1973 har der hvert år været afholdt en kunstfestival i maj-juni med både billedkunst, teater og musik.

Kendte personer med tilknytning til Salisbury[redigér | redigér wikikode]

I nyere tid har byens mest prominente beboer været Edward Heath, der i første halvdel af 1970'erne var britisk premierminister. Derudover har forfatteren William Golding i en periode arbejdet som lærer i byen, og skuespilleren Ralph Fiennes har gået i skole i Salisbury.

Salisbury i fiktion[redigér | redigér wikikode]

Thomas Hardy beskriver Salisbury i sin roman Jude the Obscure, under det fiktive navn Melchester. [7]

Edward Rutherfurds Sarum (1987, dansk v. Jan Bredsdorff og Birgitte Brix 1988) skildrer livet i og omkring Salisbury, set gennem punktnedslag i fem fiktive familiers historie fra den sidste istids slutning og til nutiden. [8]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]