Sanderum Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sanderum Kirke
Sanderum Kirke.jpg
Kirken set fra nord.Sanderum Kirke
Generelt
Opført 1100-tallet
Geografi
Adresse Sanderumvej 144, Sanderum, 5250 Odense SV
Sogn Sanderum Sogn
Pastorat Sanderum Pastorat
Provsti Hjallese Provsti
Stift Fyens Stift
Kommune Odense Kommune
Eksterne henvisninger
www.sanderumkirke.dk

Sanderum Kirke er sognekirke i Sanderum Sogn i Odense Kommune. Den ældste del af den nuværende kirke består af romansk apsis, kor og skib opført omkring år 1200 af tilhuggede granitkvadre. I korets nordside sidder kirkens eneste intakte romanske vindue. Et nu tilmuret romansk vindue anes i sydsiden af apsis og et tilsvarende i nordsiden. Rester af en romansk vinduesudsmykning ses i apsidens østvindue. Karmstenen viser en liggende drage og vinrankeslyng.

Altertavlen er skåret på Claus Bergs værksted og indeholder typiske Claus Berg-elementer, fx de soldater der slås om Kristi lændeklæde. Altertavlen er sandsynligvis et forarbejde til den store altertavle i Odense Domkirke Sankt. Knuds kirke. Altertavlens midterparti er indrammet af fire små sidefelter med scener fra Kristi lidelseshistorie son forestiller: Pontius Pilatus vasker sine hænder, Jesus segner under korset, nedtagelsen fra korset og Jesu opstandelse. Altertavlens to bevægelige sidefløje stammer oprindelig fra en ca. 100 år ældre altertavle. De 16 figurer i sidefløjene forestiller sandsynligvis apostlene, Jesus, Jomfru Maria i jordisk skikkelse og kronet som himmeldronning samt Gud Fader.

Døbefonten er unggotisk, fra anden halvdel af 1200-tallet og udført i gotlandsk kalksten. Kummen prydes af 17 arkader med trepasformede, spidse buer, i hvis hjørner er anbragt masker og rosetter i vilkårlig orden. Det nuværende dåbsfad og kande i messing er nyt og står kun fremme til daglig. Det gamle fad bruges ved dåbshandlinger. I kummens retkantede overrand er indridset nogle initialer, hvoraf det ældste og tydeligste ses som tre sammenslyngede bogstaver – NHS?

Prædikestolen fra 1631 stammer oprindelig fra Dalum Kirke, som dog solgte den til Sanderum 1647 i forbindelse med en omfattende restaurering. Den har dobbelte hjørnesøjler og portalfelter, hvori man ser Kristus og de fire evangelister, som er malet hver med en bog i hånden og med hver deres symboler. Længst ind mod korbuen ses Matthæus med et menneske, Markus med en løve, Kristus med en jordkugle i hånden og indskriften SALVATOR MUNDI (verdens frelser), Lukas med en okse og Johannes med en ørn.

Kalkmalerierne er i koret er senromanske1 (1175-1275) er malet på korets nordvæg og består af to større vandrette hovedfriser med figurscener afsluttet foroven af en smal frise med arkader, som omslutter en række mænd i halvfigur, som sandsynligvis kan være gammeltestamentlige profeter. Karakteristisk for disse ældste billeder er, at de i modsætning til de gotiske i hvælvene er malet på farvet baggrund og med alle dele af billederne farvelagt. Den øverste hovedfrise viser en liggende mand ved en byport, der strækker sin hånd op til en kvinde med udslået hår. De sengotiske kalkmalerier i korets hvælving (1500-1536) viser: Jesus piskes, Jesus for Pilatus, Jesus tornekrones og Bespottelsen. De sengotiske kalkmalerier i skibet forestiller Den hellige Familie og er sandsynligvis malet omkring 1525. I midten sidder på en tronbænk en meget stor Skt. Anna, som lægger armen omkring Jomfru Maria, der har Jesusbarnet på skødet. Anna rækker en blomst eller en frugt til Jesus.

Under en restaurering i 2010 og 2011 af de allerede kendte kalkmalerier fremkom der flere malerier i korsskæringens hvælv. To af disse felter har tidligere været frilagt (1882), men blev overkalket igen, da man fandt nogle af figurerne anstødelige. Det sidste felt (østkappen) har ikke tidligere været frilagt. De nyfundne kalkmalerier er fra samme periode og dateres til omkring år 1500. Kalkmalerierne viser blandt andet: Maria, der viser sit blottede bryst. En djævel, der prutter, pikante piger og et strittende mandligt lem.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°22′6.6″N 10°19′45.6″Ø / 55.368500°N 10.329333°Ø / 55.368500; 10.329333