Sandved

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sandved
Dansk
SandvedKøbmandsgården.jpg
Købmandsgården i Sandved
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Næstved Kommune
Sogne Førslev & Hårslev & Fyrendal
Postnr. 4262 Sandved
Demografi
Sandved by 704[1] (2021)
Kommunen 83.181[1] (2021)
 - Areal 681,00 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside 4262sandved.dk
Oversigtskort

Sandved er en lille bySydsjælland med 704 indbyggere (2021)[1]. Sandved er beliggende i sognene Førslev Sogn, Fyrendal Sogn og Hårslev Sogn fem kilometer syd for Fuglebjerg og 21 kilometer vest for Næstved og 15 kilometer øst for Skælskør og 23 kilometer syd for Slagelse . Byen ligger i Næstved Kommune i Region Sjælland.

Købmandsgården i Sandved, har eksisteret siden 1890. Dog med lukninger i perioder. I dag er Købmanden en del af kæden Let-Køb.

Byen kæmpede i 1970'erne for sit postnummer. En artikel fra dagbladet Vestkysten fortæller hvordan Sandved måtte kæmpe for sit postnummer 4262 Sandved, der for en kort periode blev udskiftet med 4747 Sandved. Sandved Handels og håndværker Forening, påtog sig opgaven at tale lokalsamfundets interesser overfor myndighederne, og dermed fik afgørende indflydelse på at Sandved igen fik eget postnummer. og siden har Sandveds postnummer været 4262.

Byen fik i 1997 en folkeskole baseret på New Zealand-modellen som er speciel i dansk regi. Sandved og Tornemark har en særegen foreningskultur som de to byer værner om. Derudover har byen et idrætanlæg i forbindelse med Grønbrohallen med tennis- og fodboldbaner, samt en række forskellige erhverv, som f.eks. autoværksteder, købmand, smed, pizzeria og børnehaver m.v.

Byen fik i 2015 et madpakkehus, i forbindelse med cykel- og vandrestien "Fodsporet", der løber fra Næstved til Slagelse via Sandved. Huset blev formet som en togvogn, da Fodsporet er placeret, hvor den tidligere Slagelse-Næstved-bane løb, sidste veterantog kørte i 2008. Mens drift på banen, blev nedlagt i 1975.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
Næstved KommuneSpire
Denne artikel om geografi i Næstved Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi