Santa Lucia (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Santa Lucia. (Se også artikler, som begynder med Santa Lucia)

"Santa Lucia" eller "Luciasangen" er en velkendt traditionel napolitansk vise. Den blev transskriberet af Teodoro Cottrau i 1849 som en barcarole, men komponisten er ukendt. Teodoro Cottrau oversatte teksten fra napolitansk til italiensk under det første stadie af risorgimento. Den oprindelige tekst hylder det smukke vandomspændte distrikt, Borgo Santa Lucia, i Napolibugten ved at invitere en bådsmand til at sejle en tur og dermed nyde aftenen.

"Santa Lucia" er indspillet af Enrico Caruso i 1916. Den er endvidere indspillet af Elvis Presley den 10. juli 1963 hos Radio Recorders i Hollywood til filmen Viva Las Vegas. Den blev udsendt på albummet Elvis for Everyone[1] i juli 1965.

"Santa Lucia" er indlagt i den danske spillefilm Slap af, Frede! fra 1966.

Santa Lucia i Skandinavien[redigér | rediger kildetekst]

I Skandinavien har teksten fået en helt anden betydning i de oversatte – eller rettere ændrede – udgaver og bruges nu på Luciadag, den 13. december. Den mest benyttede danske version, "Nu bæres lyset frem", er skrevet af Alex Garff.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: