Sarmatere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sarmater)
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Cirka angivelse af udbredelsen af Skytien og de skytiske sprog i det 1. århundrede f.v.t. (orange)
engelsk: Scythian languages

Sarmaterne var et iransk[1][2] nomadisk rytterfolk, der levede på den centralasiatiske steppe fra Østeuropa i vest, og næsten helt til Kina i øst fra 500 f.v.t. til 400 e.v.t.

Ifølge græske kilder var Samaterne høje med blondt hår og blå øjne og langt skæg . De talte et indoeuropæisk sprog, der var tæt forbundet til persisk.

De var desuden en løst sammenknyttet koalition af stammer med en skarp social inddeling mellem de beredne soldater, en aristokratisk krigerelite, der red rundt (deres koner kørte i en overdækket vogn med hele husholdningen) og dem der lavede alt det praktiske, der var slaver eller livegne. Presset fra disse stammer førte til at kejser Trajans felttog mellem 102 og 106 e. Kr., hvor han overvandt iazygerne, dacerne og roxolanerne (sarmatiske stammer). Efter Trajans død i 117 holdt hans efterfølger Hadrian fast i Dacia som provins, men gav de to andre stammer deres uafhængighed.

De arkæologiske fund omfattende gravkomplekser, i 'Skytien', giver anledning til en svær – diskursiv – skelnen mellem sarmatere og alanere.[3]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Sarmatian". Encyclopædia Britannica. (2014-04-30). Hentet 2015-02-28. “Sarmatian, member of a people originally of Iranian stock [...]” 
  2. ^ "sarmater". Den Store Danske. Hentet 2015-02-28. 
  3. ^ Bierbrauer., V. (2008). Ethnos und Mobilität im 5. Jahrhundert aus archäologischer Sicht: vom Kaukasus bis Niederösterreich. Abhandlungen, N.F., H. 131. München: Verlag der Bayerischen Akademie der Wissenschaften.
Folkeslag Stub
Denne artikel om folkeslag eller etnografi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.