Secession

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Andre opslag hvori 'secessio' indgår

Secession (af lat. secessio "udtræden") betegner i kunsten en gruppe kunstneres udtræden af et kunstnersamfund ved dets udstillinger, fordi man er utilfreds med den herskende – gerne akademiske – retning og dens censur ved udstillingerne. Den ny gruppe optræder da i en særudstilling: secessionens udstilling, som kan være en fri udstilling under vekslende former eller en udstilling uden censur, tilgængelig for alle.

Secessioner blev i 1880'erne og 90'erne et ret almindeligt fænomen over hele kunstens verden: Den Frie Udstilling, Grønningen-udstillingen i København, udstillingerne på Marsmarken i Paris fra 1891 af Société Nationale des Beaux-Arts og Wiener Secession som nogle eksempler.

Kilde[redigér | redigér wikikode]Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Kunst og kultur Stub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.