Sesam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sesam
Sesamum indicum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-129.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta
(Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida
(Tokimbladede)
Orden Lamiales
(Læbeblomst-ordenen)
Familie Pedaliaceae
(Sesam-familien)
Slægt Sesamum
Art S. indicum
Videnskabeligt artsnavn
Sesamum indicum
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Sesam (Sesamum indicum) er en enårig plante med oprette, forgrenede og tæt behårede stængler. Planten bliver 90-120 cm høj. Forneden er bladene trelappede til trekoblede, mens de foroven er lancetformede med uregelmæssigt savtakket rand. Blomsterne er blegt rødviolette og let uregelmæssige (meget lig Fingerbøls blomster). Frugten er en aflang kapsel, der rummer de gyldne sesamfrø.

Planten bliver dyrket mange steder i Verden, hvor man bruger både blade og frø. Af frøene udpresser man en gyldengul, sødlig olie, der er uden lugt. Den harsker sjældent og giver en god erstatning for olivenolie.

Sesamfrø kommer fra sesamplanten, der dyrkes i Kina, Indien, Central- og Sydamerika. De er rige på mineraler, E-vitamin, flerumættede fedtstoffer og protein. De sælges både uden og med skal, hvor de uafskallede har et langt større indhold af jern og kalcium. Sesamfrø indeholder betydeligt mere kalcium end komælk.

Næringsindhold: (100 g)
Energi 2432 kJ (582 kcal)
Protein 18 g
Kulhydrater 18 g
Fedtstof 53 g
Kalcium 110 mg (uafskallede 1160 mg)
Jern 2,4 mg (uafskallede 10,5 mg)

Sesamfrø kan bruges til bagning af brød, fremstilling af vegetariske postejer og vegetarisk fars. De ristede frø bruges også i salater.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: