Mineral

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Mineraler)
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Mineral (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Mineral)
Mineraler

Mineraler er homogene, naturligt forekommende, faste, uorganiske stoffer med en defineret krystalstruktur og en bestemt kemisk sammensætning. Mineraler varierer i sammensætning fra rene grundstoffer over simple salte (som almindelig køkkensalt, NaCl) til meget komplekse silikater med i tusindvis af kendte former. Mineraler bliver dannet gennem geologiske processer. Studiet af mineraler kaldes mineralogi. Hidtil er der beskrevet ca. 5.200 forskellige mineraler, og der opdages hvert år nye. Den Internationale Mineralogiske Sammenslutning har anerkendt ca. 5.200 mineraler. Af disse menes 208 nyidentificerede mineraler at være opstået pga. menneskelig aktivitet.[1]

Et grundfjeld og sedimentet, der dækker grundfjeldet (de organiske komponenter undtaget) er opbygget af mineraler. De mineraler, der indgår i almindelige jordarter og bjergarter (bjergartsdannede mineraler) udgør kun et fåtal af alle kendte mineraler. Der findes også faste, ikke-krystalinske stoffer, som dannes ved geologiske processer (f.eks. vulkansk glas), der pr. definition ikke er mineraler.

Mange mineraler er vigtige råstoffer i kemisk og metallurgisk industri, og kaldes da industrimineraler. Mineraler som indeholder tungmetaller, dvs. metaller med en tæthed større end fem, kaldes ertsmineraler.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ 04 marts 2017, videnskab.dk: Menneskers aktivitet skyld i eksplosion af nye mineraler på Jorden Citat: "...I den nye undersøgelse har forskerne identificeret 208 typer af mineraler, som, de mener, er opstået som en direkte eller indirekte konsekvens af menneskelig aktivitet. Det svarer til knap 4 procent af de i alt cirka 5.200 typer af mineraler, som officielt er anerkendt som mineraler af Den Internationale Mineralogiske Sammenslutning (IMA)....Dengang gav en stigning i mængden af ilt i atmosfæren – kendt som iltkatastrofen - anledning til så mange som to tredjedele af de cirka 5.200 mineraler..."

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:
GeologiStub
Denne artikel om geologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.