Seyðisfjörður

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
SEYÐISFJÕRÐUR
Seydisfjordur map.png
Placering
Region Austurland
Areal 213 km²
Befolkning
- tæthed
726 (2006)
3,4 inb/km²
Postnummer 710
Borgmester Vilhjálmur Jónsson
Hjemmeside www.sfk.is
Beliggenhed 65° 15' 47" N, 14° 0' 32" V65° 15' 47" N, 14° 0' 32" V

Seyðisfjörður er en by med ca. 800 indbyggere beliggende på det østlige Island. Den 17 km lange Seyðisfjörður bugter sig fra det yderste næs til byen Seyðisfjörður. Hovederhvervene er fiskeri, metalproduktion og turisme.

Seyðisfjörður er havn for passager- og bilfærgen Norröna, der siden 1980 har forbundet Island med Færøerne, Skotland, Danmark og Norge. Den lægger til kaj i Seyðisfjörður hver torsdag i sommerperioden og hver tirsdag i vinterperioden.

Som mange andre af Islands handelspladser kan stedets oprindelse føres tilbage til danske købmænd, som etablerede sig her i midten af 1800-tallet. Den største betydning for byens udvikling havde det norske sildeeventyr i perioden 1870-1900. Nordmændene byggede flere sildesalterier, boliger, forretninger og offentlige bygninger. Mange af husene er bevaret i nutiden og giver Seyðisfjörður et historisk præg. Seyðisfjörður fik sine købstadsrettigheder i 1895.

Seyðisfjörður var under 2. verdenskrig en vigtig flådehavn for de Allierede. Byen var Islands første by som fik elektricitet. Derfor har byen også et elektricitetsmuseum.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

I den lille dal i nærheden af byen kaster elven Fjarðará flere vandfald ned i Lónið – Lagunen inderst i fjorden. Mod nordvest langs elven går hovedvejen over fjeldområdet Fjarðarheiði, der er en af Islands mest storslåede udsigtsveje.

Byen har et kulturcenter, hvor turisterne kan få et indblik i områdets historie og kultur. Der er hele året udstillinger af lokale og udenlandske kunstnere. I huset er der netkafé, bistro og faciliteter for kunstnere med lejligheder og atelier.

Lidt uden for byen i naturskønne omgivelser ligger Fjarðarsel elværk, som er Nordens ældste kraftværk for vekselstrøm. Værket, der blev opført i 1913, producerer stadig strøm og står næsten, som da det blev bygget. Elværket og udstillingen om elværkets historie er åbne for besøg.

Billedgalleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 65°09′N 13°36′V / 65.15°N 13.6°V / 65.15; -13.6