Norröna

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Norröna II
Norröna II nær Tórshavn

Norröna er Færøernes største færge opkaldt efter det gamle ord for nordisk: Norrøn. Den sejler mellem HirtshalsTórshavn og Seyðisfjörður (Island).

I dag er der kun to muligheder for at rejse til eller fra Færøerne som almindelig passager: Med fly fra det færøske flyselskab Atlantic Airways eller med færgen Norröna fra det færøske rederi Smyril Line, der har hjemmehavn i Tórshavn. Turen fra Danmark direkte til Færøerne tager ca. 33 timer og fra Tórshavn til Seyðisfjörður ca. 18 timer. Samtidig er Norröna den eneste mulighed at tage en bil med til Færøerne og Island fra Danmark.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Norröna I[redigér | redigér wikikode]

Den gamle Norröna blev bygget i 1973Nobiskrug i Rendsborg som Gustav Wasa. Fra 1984 hed den Norröna og sejlede for ejeren Smyril Line mellem Danmark, Færøerne, Island og Norge. Efterfølgeren er den nye Norröna (fra 2003). Men det gamle skib sejler stadig under det færøske flag – som misionsskib Logos Hope.

Norröna II[redigér | redigér wikikode]

Den nye Norröna er et luksusskib. Det blev bygget i Lübeck og havde sin jomfrurejse i april 2003. Med en længde på 164 m og en bredde på 30 m har det plads til ca. 1.500 passagerer samt 800 biler. Færgen har en besætning på ca. 120.

Norrøna er udstyret med 4 stk. MaK 6M43 hovedmotorer, som tilsammen yder 21.600 kW. Dette giver skibet en fart på 21 knob.

Om vinteren sejler færgen også, men der er kun få turister og derfor kun behov for en besætning på 20-25. I vintersæsonen ændres færgen fra et være et luksuskib til at være Ro-Ro færge. Når vejret er dårligt, kan det ske, at skibet anløber Klaksvík eller Runavík i stedet for Tórshavn. I januar 2004 skete der en ulykke med Norröna II i Tórshavn, hvor færgen ramte kajen og blev en del beskadiget.

Den nye Norröna kostede ca. 100 mio Euro, som senere gav Smyril Line økonomiske problemer, men nu er det med offentlig støtte garanteret, at Norröna forbliver et færøsk skib med helårs færgefart Danmark-Færøerne-Island.


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]