Sibirienvejen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Krydsning af Angara ved Irkutsk (1886).

Sibirienvejen eller Den sibiriske rute (russisk: Сибирский тракт – Sibirskij trakt), også kendt som Moskvavejen (russisk: Московский тракт – Moskovskij trakt) og Den store vej (russisk: Большой тракт – Bolsjoj trakt), var en historisk vej, som knyttede det europæiske Rusland til Sibirien og Kina. Bygningen af vejen blev beordret af tsaren to måneder efter indgåelsen af Nertjinsktraktaten, den 22. november 1689, men den startede ikke op før i 1730 og blev fuldført i midten af 1800-tallet.

Den startede i Moskva som Vladimirvejen og passerede gennem Murom, Kozmodemjansk, Kazan, Perm, Kungur, Jekaterinburg, Tjumen, Tobolsk, Tara, Kainsk, Tomsk, Jenisejsk, Irkutsk, Verkhneudinsk og Nertsjinsk før den nåede sit endepunkt i Kjakhta, en handelspost på grænsen til Kina. Vejen fortsatte derfra gennem Indre Mongoliet til en port i Den kinesiske mur i Kalgan.

I begyndelsen af 1800-tallet blev vejen flyttet sydover. Fra Tjumen fortsatte vejen gennem Jalutorovsk, Isjim, Omsk, Tomsk, Atsjinsk og Krasnojarsk før den løb sammen med den gamle rute i Irkutsk. Den var en vital transportåre for samfærdslen mellem Sibirien og Moskva frem til slutningen af 1800-tallet, hvor den transsibiriske jernbane overtog dens rolle.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  • Avery, Martha. The Tea Road: China and Russia Meet Across the Steppe. Mandarin Books, 2003. ISBN 7-5085-0380-5.