Skabelon:Ret oversættelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Documentation icon Skabelondokumentation[vis] [redigér] [historik] [opfrisk]

Ved oversættelse af eller kopiering fra artikler fra Wikipediaer på andre sprog end dansk, fremkommer der ofte forskellige fejl og uhensigtsmæssigheder. Skabelonen Ret oversættelse er et værktøj til at afhjælpe nogle af de problemer som kan opstå ved oversættelse eller kopiering.

Ting som bliver rettede[rediger kildetekst]

Ret oversættelse kan rette følgende forhold:

  1. Fjerne mellemrum foran punktum. (Indsættes ofte af Wikipedias indbyggede oversættelsesværktøj).
  2. Ændre dobbelte eller flerdobbelte mellemrum til et enkelt mellemrum. Da mellemrum bruges ofte til pæn opstilling af parameterne i infobokse, ændres flere mellemrum før et lighedstegn dog ikke.
  3. Fjerne mellemrum før <ref>. (Indsættes ofte af Wikipedias indbyggede oversættelsesværktøj).
  4. Fjerne mellemrum før </ref>.
  5. Fjerne mellemrum efter en startparentes (tegnet "("). (Indsættes ofte af Wikipedias indbyggede oversættelsesværktøj).
  6. Fjerne mellemrum før en slutparentes (tegnet ")").
  7. Fjerne ekstra definitioner af navngivne referencer (<ref name="navn">...</ref>) hvis de er definerede mere end en gang. Det gælder både for ens og forskellige definitioner. (Forskellige definitioner af samme navngivne reference udløser en referencefejl, mens flere ens definitioner accepteres af softwaren men er alligevel uhensigtsmæssige).
  8. Oversætte datoer skrevet på engelsk i CS1/CS2-kildeskabeloner ({{Kilde}}, {{Kilde nyheder}}, {{Kilde www}}, {{Kilde tidsskrift}} m.fl., eller med engelske skabelonnavne: {{Citation}}, {{Cite news}}, {{Cite web}}, {{Cite journal}} m.fl.) til dansk. Mindre brugte datoformater og kildeskabeloner kan mangle. Gør venligst opmærksom på mangler på skabelonens diskussionsside. Det er også muligt at oversætte fra andre sprog end engelsk. Ønsker om dette kan også fremsættes på diskussionssiden.
  9. Oversætte navne på sprog skrevet på skrevet i CS1/CS2-kildeskabeloner.

Brug[rediger kildetekst]

Indsæt teksten

{{subst:Ret oversættelse |

på allerførste linje, og

}}

på allersidste linje på den side som skal rettes.

Det er vigtigt at skabelonen omfatter al tekst på siden inklusive topnoter, infoboks, billeder, kategorier og andet ud over den normale artikeltekst. Skabelonen vil nemlig ikke kun ikke rette og erstatte den tekst som er mellem starten på skabelonen og dens afsluttende klammer (}}). Den læser i stedet sidens uformaterede kildetekst, og retter direkte i den. Skabelonen vil således erstatte sig selv med en rettet kopi af hele siden, så hvis skabelonen er indsat så den ikke dækker al tekst, vil teksten udenfor skabelonen ende med at blive optræde dobbelt.

Der kan ske fejl og forkerte rettelser ved af "Ret oversættelse". Kontroller derfor altid resultatet, og omgør ændringen hvis den ikke er korrekt. Rapporter gerne fundne fejl på diskussionssiden. -->