Skabelondiskussion:Dn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Hvad betyder "flertydig mangler"?[redigér wikikode]

Jeg er ikke helt med på, hvad "flertydig mangler" betyder – umiddelbart giver det ingen mening for mig. Jeg forstår udmærket det engelske "disambiguation needed", som "dn" sandsynligvis står for, men det betyder jo "fjernelse af flertydighed mangler" eller "fjernelse af uklarhed mangler". Skulle vi ikke benytte en af de betegnelser i stedet, så det er nemmere at forstå? Jeg er ikke nogen stor tilhænger af kryptiske "du forstår nok hvad jeg mener"-betegnelser, da de kan være meget svære for nytilkomne at forstå og i øvrigt også kan være kilde til misforståelser. Så hellere bare skrive tingene fuldt ud og klart, som de jo også gør på engelsk Wikipedia. --Jhertel (diskussion) 3. dec 2017, 16:29 (CET)

Jeg sammen med Villy snakket lidt om navngivning. Ledetekst er pt mangler i flertydige og kategorinavn Kategori:Artikler med links som mangler i flertydige. Der også en diskussion om det i Wikipedia:Landsbybrønden/Flertydighed. --Steen Th (diskussion) 3. dec 2017, 17:50 (CET)
Ok - jeg foreslog mangler i flertydige da linket det er knyttet til ikke findes i "flertydige" (listen over de flertydige med navnat som linket har. Villy Fink Isaksen (diskussion) 3. dec 2017, 17:58 (CET)
En anden mulighed er at man ikke ved hvilket link der skal bruges derfor kunne ledeteksten måske være "brug for hjælp" eller noget lignende. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 4. dec 2017, 01:26 (CET)
Men er det ikke meningen, at Dn skal være en oversættelse af den engelske Template:Dn? Jeg tror det vil være meget forvirrende, og jeg ville være en stor modstander af, at give Dn en anden betydning end den har på engelsk Wikipedia. For at rekapitulere:
  • "Dn" står for "Disambiguation needed". Det angiver, som det kan læses på den engelske skabelonside, at nogen ønsker hjælp til at gøre et flertydigt link entydigt. Det har ikke noget at gøre med, om der mangler en forklaring på en flertydighedsside.
  • "Disambiguation" betyder "Fjernelse af flertydighed" eller "Fjernelse af uklarhed" (slå evt. op i Gyldendals Røde Ordbøger; hvis I, omend sandsynligheden kun er 10 %, er borgere i København, kan I bruge dette link til Gyldendals Røde Ordbøger og dette link til opslag på disambiguation). Afflertydighedsgørelse ville nok være den mest præcise danske parallel, men det virker i første omgang kunstigt i mine ører (omend kunstigheden ofte kun opleves i starten, når man ser et nyt ord).
  • "Needed" kan nok bedst oversættes med "der er brug for" eller "der er brug for hjælp til".
Samlet set bliver mulighederne for direkte oversættelse dermed disse:
  • "Der er brug for fjernelse af flertydighed"
  • "Der er brug for hjælp til fjernelse af flertydighed"
  • "Der er brug for fjernelse af uklarhed"
  • "Der er brug for hjælp til fjernelse af uklarhed"
  • "Afflertydighedsgørelse ønsket" hvis man er i det muntre hjørne eller virkelig vil gøre det kort.
Jeg forstår stadig ikke hvordan "mangler i flertydige" kan være en oversættelse af "Disambiguation needed", og jeg synes, for nu at formulere mig lidt mere direkte, at det er en dårlig oversættelse, som ikke forklarer den ikke-informerede, hvad det handler om. Hvorfor ikke bare oversætte den engelske tekst direkte? Og hvis det skal være kortere, så foreslår jeg noget i stil med teksten "[flertydigt link ønskes præciseret]", også selv om det ikke direkte har samme mening som den engelske tekst. Kategorien må vel skulle hedde
eller noget deromkring. --Jhertel (diskussion) 7. dec 2017, 22:03 (CET)
Årsagen til at jeg brugte mangler i flertydige var at jeg ikke kunne finde et anvendelig link i listen over de tilhørende flertydige. Jeg finder forslaget "[flertydigt link ønskes præciseret]" meget bedre. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 7. dec 2017, 22:53 (CET)
Angående mangler i flertydige, så forstår jeg det nu, og tak for forklaringen! 🙂 Den pågældende situation lyder som et specialtilfælde af situationen med, at et link ønskes præciseret. Om der er brug for en særlig skabelon til dette specialtilfælde ved jeg ikke. Men denne skabelon, Dn, skal i hvert fald ikke kun dække specialtilfældet, da den på engelsk Wikipedia dækker det generelle tilfælde, hvor et link ønskes præciseret, også når det findes på flertydighedssiden, og da jeg som sagt ville finde det stærkt problematisk, hvis Dn havde to forskellige betydninger på engelsk og dansk Wikipedia.
Angående teksten: Fint, jeg har rettet den til "[flertydigt link ønskes præciseret]". Desuden har jeg ændret værktøjstippet (teksten der vises, når man holder musen over teksten) til "Det pågældende link går til en flertydighedsside; der ønskes hjælp til at ændre linket til et præcist link". Jeg er selvfølgelig åben over for yderligere forbedringer, men tænkte at dette i det mindste var en klar forbedring i forhold til de tidligere eksisterende formuleringer.
Angående navnet på kategorien, så foreslår jeg den ændret til "Kategori:Artikler med flertydige links som ønskes præciseret", da jeg mener det bedst afspejler, hvad nærværende skabelon ("Dn") generelt betyder. Jeg tillader mig at ændre det nu, som en foreløbig forbedring, men jeg er selvfølgelig åben for diskussion, gode argumenter og yderligere forbedringer. --Jhertel (diskussion) 9. dec 2017, 17:13 (CET)

Oprydning i kategorier[redigér wikikode]

Jeg er fået ryddet op - nogen gik igang før diskussion af navngivning af kategorier var gjort til ende. Så Bruger:Weblars fik oprettet Kategori:Artikler med links som mangler i flertydige siden december 2017 og Kategori:Artikler med links som mangler i flertydige (samlet liste) - dem har jeg slettet idag. Bruger:Jhertel fjernede "(samlet)" fra den kategori, som samlet op. Det har jeg ændret tilbage igen. Den samlet kategori er en særskilt særskilt kategori netop fordi skal være ren til optælingsformål. Kategori:Artikler med flertydige links som ønskes præciseret bruges som samlet kategori for alle de andre kategorier, samt artikler som mangler dato-mærkning. Det sidste sker med et bot-job, som bruger den kategori til at finde de artikler, som skal mærkes. --Steen Th (diskussion) 1. jan 2018, 15:26 (CET)