Skabelondiskussion:Navboks kristendom

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kristendom Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kristendom, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Kristendomsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Skabelon Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Skabelon på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Under Mærkedage giver "olsok" og "høsttakkefest" vist ikke megen mening i en dansk sammenhæng. Den første ved jeg faktisk ikke hvad er, men høsttakkefest svarer måske til høstgudstjeneste? Jeg ved dog ikke, om man ligefrem kan kalde det en mærkedag.

Under Pietisme er Hans Nielsen Hauge og Lars Levi Læstadius heller ikke relevante i dansk sammenhæng. Jeg ved ikke helt, hvem de evt. kunne erstattes med. Hans Adolph Brorson? I Danmark virker det lidt fejlagtigt at henregne skikkelser senere end ca. 1800 som pietister i egentlig forstand. På den anden side er det svært at komme udenom Nikolai Frederik Severin Grundtvig/grundtvigianisme og Indre Mission (som er lidt sværere at hænge op på en enkelt person, selvom Vilhelm Beck kan bruges). Måske skulle vi have en del med Kirkelige retninger (underforstået: inden for folkekirken)?--Heelgrasper 25. maj 2005 kl. 22:20 (CEST)

Kirkelige retninger er en god ide. Frikirke var også en mulighed. Hvorfor skal emnerne hænges op på personer, hvis det giver bøvl? --Rune Magnussen 25. maj 2005 kl. 22:30 (CEST)
Nej, personerne er som sådan ikke nødvendige, men vi har ingen artikler om pietisme eller grundtvigianisme. Derimod har vi artikler om i det mindste nogle af de centrale personer indenfor de to retninger. Vi kunne selvfølgelig hurtig smække et par stubber sammen, hvor vi får nævnt de relevante personer. Frikirke har i mine øjne den lille svaghed, at det relaterer specifikt til danske forhold, og emnet er nogenlunde dækket med det nuværende Retninger. Mit forslag om Kirkelige retninger burde nok forøvrigt være Folkekirkelige retninger for at undgå fejltagelser.--Heelgrasper 25. maj 2005 kl. 22:54 (CEST)
Jeg foreslår, at vi erstatter Pietisme med Folkekirkelige retninger og herunder nævner pietisme, grundtvigianisme, Indre Mission og Tidehverv. Tidehverv er endnu ikke oprettet som artikel, men der er en udmærket artikel på Leksikon for det 21. århundrede som vi godt må kopiere. Jeg har bare ikke gjort det endnu, fordi den nok skal tilpasses en smule. Evt. kunne der før pietisme nævnes ortodoksien, men skal vi bare kalde den ortodoksien eller være lidt mere præcis ved at kalde den "luthersk ortodoksi" eller "den lutherske ortodoksi"? Både med hensyn til pietisme og ortodoksi er der selvfølgelig et principielt "problem" i, at retningerne havde deres storhedstid før der var noget, der hed folkekirke.--Heelgrasper 26. maj 2005 kl. 02:37 (CEST)