Skjelfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Skjelfjorden
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Flakstad
Kommuner (Fylker) Nordland
Område Lofoten
Type Fjord
Maks. længde 7 km
Maks. dybde 59 m
Oversigtskort

Skjelfjorden er en fjordarm på sydsiden af Flakstadøya i Flakstad kommune i Lofoten i Nordland fylke i Norge.

Fjorden går 7 kilometer mod nord fra Vestfjorden, fra indløbet mellem Vindnesskaftet i øst og Stor-Grimsholmen i vest til Skjelfjordeidet. Den inderste del af fjorden hedder Osen. Midt i indløbet ligger øen Kunna, på østsiden Sautinden (794 moh.), Stjerntinden (934 moh.) og Tønåsheia (769 moh.) og på vestsiden ligger Blåfjellkammen (482 moh.).[1]

Fylkesvej 803 knytter bebyggelserne Indre og Ytre Skjelfjord på østsiden af fjorden til Europavej E10. En kommunal vej fortsætter mod syd langs hele fjorden.

2. verdenskrig - Norges Scapa Flow[redigér | rediger kildetekst]

I april 1940 kom mange af de britiske krigsskibe som blev skadet i Slaget om Narvik (no) til Skjelfjorden og brugte den som reparationshavn. En improviseret flådebase blev oprettet i en måned, med tredive skibe det meste af tiden. Da dette blev opdaget af tyske styrker blev der iværksat et omfattende luftbombardement. Skjelfjorden bliver i enkelte sammenhænge omtalt som Norges Scapa Flow. Fem britiske soldater omkom under bombardementet. Der findes rester efter kanonstillinger, fangelejr og kajanlæg ved Ytre Skjelfjord.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Skjelfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi