Skjern Kirke (Viborg Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Skjern Kirke
Geografi
Kommune Viborg Kommune
Oversigtskort
For alternative betydninger, se Skjern Kirke. (Se også artikler, som begynder med Skjern Kirke)

Skjern Kirke er en kirke beliggende i Skjern Sogn (Viborg Kommune). Den har romansk kor og skib samt nyere våbenhus. Murene omsat ved en restaurering i 1887, hvor man dog har bevaret østgavlens vindue og dørene. Norddøren er tilmuret og har tympanonfelt med to løver. Syddøren flankeres af rundstave og søjler. Det indre har bjælkelofter.

Interiør[redigér | rediger kildetekst]

Stor 3-fløjet altertavle fra o. 1500. I midterskabet den hellige Anna og Jomfru Maria med barnet mellem Sct. Nicolaus og Katarina af Siena. På fløjene de hellige tre konger og helgener. Farverne er fjernet ved en restaurering i 1876. Foran midterskabet står et forgyldt middelalderligt processionskors. På skibets nordvæg et sengotisk korbuekrucifix, på væggen et mindre krucifiks. I våbenhuset en unggotisk bispefigur i træ. der er en romansk døbefont, og en enkel prædikestol fra slutningen af det 17. århundrede.

Runesten[redigér | rediger kildetekst]

Den store af de to runesten
Uddybende Uddybende artikel: Skjern-stenene

Ved våbenhuset to runesten, den store (fundet i Skjern Slots ruiner): "Sasgerd, Finulvs datter, rejste stenen efter Odinkar, Osbjørns søn, den dyre og hin drottro. en sejdkarl (er) den mand som bryder disse kumler". Den mindre er et fragment.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Johan Exner: 400 danske landsbykirker; Gyldendals Bogklub 1968.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.