Sankt Nikolaus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sankt Nikolaus
Romerriget

St Nicholas Icon Sinai 13th century.jpg

Personlig information
Født 15. marts 270Rediger på Wikidata
PataraRediger på Wikidata
Død 6. december 343 (73 år)Rediger på Wikidata
MyraRediger på Wikidata
Gravsted Basilica di San NicolaRediger på Wikidata
Ægtefælle Blev aldrig giftRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Katolsk præst, katolsk biskopRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Maleri i Pinacoteca Vaticana i Rom: Redning af søfolk.
Sankt Nikolaus i relief fra Nørre Broby Kirke, nu på Nationalmuseet.

Sankt Nikolaus (eller Sankt Nikolaj m.m.) var biskop i Myra i Lykien i Lilleasien (i det nuværende Tyrkiet) i det 4. århundrede. Historisk vides kun lidt om Nikolaus, men fra det 6. århundrede blev hans grav et søgt valfartssted. Han blev i det 9. århundrede indført i Vesteuropa af pave Nikolaus 1.

Nikolaus er skytshelgen for Rusland, Grækenland og Sicilien og for flere erhvervsgrupper som skippere, fiskere, bagere, apotekere og jurister, men dog især for børn. Hans navn hører til blandt de populæreste dåbsnavne i den kristne verden (Nikolaj, Niels, Claus og Klaus med flere).

Sidenhen er over 2000 kirker blevet indviet til ham og bærer hans navn, heraf alene 400 kirker i England. Mange kirker i Danmark er ligeledes opkaldt efter ham (se Sankt Nikolaj Kirke). En middelalderkirke, der er under opførsel på Middelaldercentret ved Nykøbing Falster, vil ligeledes blive viet til denne helgen. Særligt kirker, der ligger ud til vandet er viet til Sankt Nikolaus.[1]

Fejring af Sankt Nikolaus[redigér | redigér wikikode]

Hans nøjagtige fødselsdato er ukendt, men hans dødsdag fejres den 6. december. Nikolaus døde i 343 e.Kr. På hans festdag, den 6. december, er der i flere lande tradition for at give børn gaver i al hemmelighed. Denne skik sættes i forbindelse med legenden om, hvordan han anonymt skaffede tre fattige piger en medgift, så de kunne gifte sig og dermed undgå at blive solgt til prostitution. Mest udbredt af alle Nikolaus-traditioner er uden tvivl identifikationen med julemanden.

Som led i julemands-traditionen indgår ofte i folkloren en ledsager til Sankt Nikolaus, der straffer de uartige børn. Sådan ledsager kan være Krampus eller Belsnickel.

Broom icon.svgSpekulativt afsnit
Bemærk at dette afsnit er præget af spekulationer og bør omskrives så fakta er understøttet af verificerbare kilder.

Sankt Nikolaus dyrkes i dag især i ortodokse og katolske lande, bl.a. Grækenland, Italien og centraleuropæiske lande (fx Tyskland). I Holland, der ellers har et flertal af protestanter, betyder Nicolaus’ dag (han kaldes her for Sinterklaas)for både unge og gamle en lige så stor festlighed som juleaften, måske fordi Holland er en gammel søfarernation.

Fejringen af Sinterklaas tog de hollandske immigranter med sig til deres amerikanske koloni New Amsterdam (nu Manhattan), og således blev Sinterklaas til Santa Claus.

Jordiske rester[redigér | redigér wikikode]

Nikolaus’ knogler blev i 1087 stjålet fra Myra af italienske handelsfolk, der tog dem med til Bari i Syditalien. Det siges, at denne ordre er givet af pave Nikolaus 1. I Bari begravede de dem og byggede en kirke over graven. I 2005 viste undersøgelser af Nikolaus’ knogler, at julemanden kun havde været halvanden meter høj og havde brækket næsen.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ (PDF)Middelaldercentrets nyhedsblad sommer 2012. Middelaldercentret. 2012 (sommer). s. 20. Hentet 2014-05-04. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]