Runesten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Runesten i Lund

En runesten er en gravsten eller en anden mindesten med runeindskrift. I Sverige findes mere end 3000 runesten, i Norge næsten 70 og i Danmark ca. 220 (heri medregnet Sydslesvig og Skåneland). Runestenene er ofte gjort som "kumler" (minder) over døde familiemedlemmer.[1]

Runesten i Skandinavien[redigér | redigér wikikode]

Runesten findes kun hovedsageligt i Skandinavien. Meget tyder på at tidspunktet hvor der blev opført flest runesten i Danmark, efter at Harald Blåtand rejste den store af Jellingestenene. Størstedelen af runesten i Danmark er opført i perioden ca. 975-1025.

Runeindskrifterne omtaler altid de personer, der opførte runestenene, og dem som stenene blev rejst for. De kunne være minde for og af begge køn. Tit berettes også om de dødes nærmeste slægtsforhold, placering i samfundet, måske beskrivelse af ham eller hende og en omtale af dødsårsagen. Indskriften kan også fortælle om runemesterens navn, en forbandelse over dem, som vil flytte eller ødelægge stenen og, efter kristendommens indtog, en bøn for den afdøde. Der kan også være mønstre og illustrationer på stenene.

Traditionen at rejse runesten var udbredt blandt vikingetidens rige og magtfulde familier, men var ikke kun for eliten alene. For eksempel beretter Hørningstenen, som er fundet tæt ved Århus, at den er rejst af en fri træl.

Når stenene blev rejst af højtstående kvinder, var det tit til minde om deres afdøde mænd.

De fleste runesten er rejst over vikingekrigere.

De Sidste Runesten[redigér | redigér wikikode]

Omkring år 1020 ophørte runestensskikken i Danmark, undtaget fra Bornholm, som først blev fuldt kristen i midten af 1000-tallet. Samfundet havde i løbet af et par århundreder efter kristendommens indtog vænnet sig til den nye struktur der var kommet i samfundet, og runestenene mistede af den grund deres betydning som markører af slægtskontinuitet og magtsymboler på overgangen mellem det hedenske og det kristne samfund.

Liste over Runesten i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Runesten i Sverige[redigér | redigér wikikode]

Der findes knap 3000 runesten i Sverige, heriblandt

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Runesten i Tyskland[redigér | redigér wikikode]

Blandt de tyske runesten er specielt de fire Hedeby-sten (også kendt som Haddeby-stenene) interessante ud fra et dansk historisk perspektiv


Andre runesten[redigér | redigér wikikode]

Runesten i Nordamerika, som almindeligvis betragtes som moderne frembringelser og ikke beviser (pr. 2005) at vikingerne har været der:

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]