Skodborg Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Skodborg Kirke
Skodborg Kirke 2022c.jpg
Generelt
Opført o. 1200
Geografi
Adresse Brudepladsen 5, Skodborg, 6630 Rødding
Sogn Skodborg Sogn
Pastorat Skodborg-Skrave Pastorat.
Provsti Malt Provsti
Stift Ribe Stift
Kommune Vejen Kommune
Eksterne henvisninger
www.skodborg-kirke.dk
Oversigtskort

Skodborg Kirke er en romansk kirke fra omkring år 1200, der ligger i landsbyen Skodborg i Skodborg Sogn.

Kirken fremstår i dag hvidkalket behængt med skifer- og tegl. Kirkeskibet er romansk, koret og våbenhuset er sengotisk. Desuden er der et tværskib fra 1858-59, i hvilke år kirken fik en grundig gennemrestaurering anført af bygningsinspektør L.A. Winstrup. Desuden foregik endnu en restaurering i 1949-50, der bl.a. prøvede at bringe kirken tilbage til sin originale skikkelse, før den noget hårdhændede restaurering i 1850'erne.

Kirkestolen er til forskel fra normen placeret til venste i kirkens side set fra indgangen, og er fra restaureringen 1858-59. Alteret er fra 1610, og er forsynet med 4 søjler som har forsiring forneden. Altertavlen er malet af Stefan Viggo Petersen i 1928 og forestiller korsfæstelsen. Orgelet er bygget i 1913 af Zakariassen fra Åbenrå og har 15 stemmer, 2 manualer og pedalspil.

Døbefonten er fra 1200, og af granit. Den bæres af tre udhuggede skikkelser som muligvis forestiller Treenigheden.

Ved kirken står et mindesmærke udført af billedhugger Niels Hansen Jacobsen fra Vejen for de faldne fra sognet som døde i tysk uniform i 1. verdenskrig. Pladsen foran kirken kaldes "Brudepladsen", som går tilbage til en tid hvor brudeoptog anført af hornblæsere gjorde holdt foran kirken. Desuden er placeret en række grænsesten fra den gamle grænsedragning 1864-1920.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Johs. Nielsen, Skodborg Kirke, Menighedsraadet, 1955.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]