Niels Hansen Jacobsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Døden og moderen (1892)
Statens Museum for Kunst.

Niels Hansen Jacobsen (10. september 186126. november 1941) var en dansk billedhugger og keramiker.

Niels Hansen Jacobsen er født og opvokset på en gård i Vejen. På trods af faderens ønske om, at sønnen blev landmand, valgte han at søge ind på billedhuggerskolen på Kunstakademiet i København, hvor han blev uddannet i årene 1884-1888. På Kunstakademiet lærte Hansen Jacobsen bl.a. at beherske tidens naturalisme, hvilket tydeligt ses i hans tidlige værker, eks. skulpturen Loke lænket til klipperne fra 1888-1889, som han debuterede med på Charlottenborg i 1889. Med værker som Natten, Skyggen, Friheden og Trold, der lugter kristenblod udviklede han senere sit eget særprægede formsprog.

1892 bosætter Hansen Jacobsen sig i Paris med sin hustru Anna Gabriele Rohde (1862-1902) - et ophold hvor han blev stærkt påvirket af symbolismen. Fra midten af 1890’erne - under opholdet i Paris – var Hansen Jacobsen ligeledes begyndt at arbejde med Keramikken, som blev en livslang beskæftigelse for ham.

Efter hustruens død i 1902 vendte Hansen Jacobsen tilbage til Danmark og levede en delt tilværelse med hjem og værksted om vinteren i København og om sommeren i sin fødeby Vejen. En vigtig bestilling bar ham gennem den svære tid efter hustruens død – monumentet Modersmålet, der i 1903 blev indviet i anlægget ved det historiske samlingssted Skibelund Krat. Samtidig arbejde han blandt andet på et monument for Ahlmann til opstilling i Nordjylland samt mindesten for Cornelius Appel til opstilling i henholdsvis Rødding og Skibelund Krat. I 1908 giftede han sig med Kaja Jørgensen (1882-1928). I årene efter hjemkomsten til Danmark kom et nyt arbejdsfelt til at fylde meget i hans produktion: Hugning af grav- og mindesten. De kan ses i mange dele af landet. På www.vejenkunstmuseum.dk er der en kortlægning og beskrivelse af en del af hans grav- og mindesten.

I 1905 var Niels Hansen Jacobsen medstifter af De frie Billedhuggere, som i årene 1905-1913 fungerede som en selvstændig sammenslutning ved siden af Den Frie Udstilling. Et af hans bedst kendte værker var skulpturen, En Trold, der vejrer Kristenkød, som nu står som en del af Troldespringvandet foran Vejen Kunstmuseum og i øvrigt indgik i Vejens kommunevåben.

I 1913 opførte Hansen Jacobsen et atelier i mindelunden Skibelund Krat ved Askov. Dette atelier havde form af en 8-kantet hal og havde også plads til udstilling af hans skulpturer. I 1914 blev atelieret åbnet for publikum. 1923-24 opføres et museum for Hansen Jacobsen i hans fødeby Vejen. Museet - i dag Vejen Kunstmuseum - blev indviet 1. juli 1924. En stor del af Hansen Jacobsens arbejder er i dag udstillet på Vejen Kunstmuseum.

Hansen Jacobsen modtog i 1889 Eckersberg Medaillen for Den bundne Loke.[1]

På Vejen kirkegård hvor Hansen Jacobsen er begravet, kan man se en del af de grav- og mindesten han huggede til byens borgere.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Nielsen, Teresa. Niels Hansen Jacobsen. Vejen Kunstmuseum. Hentet 2014-04-20. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kunstner Stub
Denne kunstnerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi