Skodborghus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skodborghus
Vejen
Overblik
Bydel: Skodborghus
Kommune: Vejen Kommune
Indbyggertal kommune: 42.601 (2015)
Sogn(e): Vejen Sogn
Skodborghus Rasteplads og den gamle toldbygning overfor.
Skodborghus Rasteplads og den gamle toldbygning overfor.
Oversigtskort

Skodborghus er et samlet område, beliggende op ad Kongeåen, tre kilometer syd for Vejen og tre kilometer nord for Skodborg, på grænsen imellem Sønderjylland og Nørrejylland, i Vejen Kommune.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Navnet Skodborg nævnes allerede i et brev fra hertug 'Jern'-Henrik i Sønderjylland af 17. juli 1368, i forbindelse med "Slottet Skodborg", som i den tid menes at være under belejring, og som antages at have været placeret op og ned af Kongeåen, hvor Skodborghus er placeret i dag. Åen hed på den tid Skodborg Å. Navnet "Skodborg Å" menes dog imidlertid allerede at være nævnt første gang i år 1000-tallet i islandske sagaer. Ordet "Skod" kommer af ordet "Skut", som betyder "Skat".

I 1811 blev det gamle slot beboet for sidste gang, af Hans Kr. Thomsen (død 1836). Han besluttede i 1814 sig for at rive slottet ned til grunden. I 1862 anlagdes den første landevej forbi Skodborghus og over Kongeåen.

I 1864, da Sønderjylland blev en del af Preussen, forblev Skodborghus på den danske side, selvom det nuværende Skodborg lå på den tyske side. Dermed blev Skodborghus en vigtig grænseovergang imellem Danmark og Preussen. I 1866 byggede man en bolig til toldkontrolløren på den gamle slotsbankes østlige del.

I 1920, da Sønderjylland atter kom på danske hænder, stod Skodborghus tilbage på som en gammel grænsepost og blev til et symbol på grænsen imellem Sønderjylland og resten af Danmark, sammen med den langt mindre overgang, 5 km mod øst, Knagemøllen.

I mange år fungerede Skodborghus som en velkendt overgang imellem Sønderjyllands Amt og Ribe Amt samt Rødding Kommune og Vejen Kommune.

Ved Strukturreformen i 2007 blev Sønderjylland og Ribe amter lagt sammen med Vejle og Fyns amter og blev til Region Syddanmark, og Vejen og Røddings kommuner blev lagt sammen med Brørup og Holsteds kommuner og blev til en samlet Vejen Kommune, og dermed havde Skodborghus efter 2007 for første gang ikke længere en geografisk betydning, da den ikke længere opdelte to kommuner eller landsdele. I de lokales forståelse er det dog stadigvæk grænsen imellem Sønderjylland og resten af Jylland.

I dag er Skodborghus et trafikknudepunkt for trafikken imellem Kolding og Ribe og Vejen og Aabenraa, idet Primærrute 32 og Sekundærrute 403 mødes i en rundkørsel i Skodborghus. Indtil år 2015 var der et lysreguleret kryds på stedet. Derudover er der en rasteplads og 8 ejendomme, hvoraf et af husene også fungerer som gartneri og en fodboldgolfbane i Skodborghus.

Udviklingen i området gør, at det sydligste område i Vejen, kaldet Kongehøj, efterhånden er vokset helt op ad Skodborghus, ligesom Skibelund Krat også ligger meget tæt på Skodborghus, og Skibelund Efterskole ligger blot 2 km vest for Skodborghus.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.