Skibelund Krat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Portrætrelief af Svend Høgsbro i Skibelund Krat, udført af Elias Ølsgaard. Rejst af De Danske Andelsforeninger 29. juli 1912

Skibelund Krat er et nationalt mødested på Kongeåens skovbevoksede nordskråning i Askov Sogn syd for Vejen.

Nationalt mødested[redigér | redigér wikikode]

Da Sønderjylland i 1864 måtte afstås til Preussen, blev Kongeåen statsgrænse. Fra Skibelund Krat kunne man skue ud over det tabte land sydpå. Især bønder og skolefolk gjorde Skibelund Krat til et nationalt mødested for dansksindede nord og syd for grænsen. På skråningen blev der anlagt en mødeplads med omkring 4.000 siddepladser, så der kunne afholdes store friluftsmøder. Årets højdepunkt var grundlovsmødet, og der fejres også i vore dage Grundlovsdag i Skibelund Krat.[1]

Der blev også oprettet en mindepark med mindesten over personer, der har gjort en særlig indsats for det nationale, det folkelige eller det religiøse – for det sidstes vedkommende specielt det grundtvigianske.

Mindesten[redigér | redigér wikikode]

Den første mindesten blev rejst og afsløret i Skibelund Krat 3. november 1869. Den er til minde om Jacob Christian Lindberg og blev bekostet af lægprædikant og bonde Ole Peter Holm Larsen, som der også er rejst en mindesten for i 1877. Det vides ikke hvem der har hugget stenen, men den er tilvirket i København. Rejsningen af stenen resulterede i oprettelse af Skibelundforeningen, hvis primære formål var at købe området og indrette det til et nationalt mødested.

Foruden mindestenene er der opført to nationale monumenter: Billedhuggeren Niels Skovgaard har lavet Magnusstenen eller Magnus den Gode-stenen til minde om slaget på Lyrskov Hede i 1043. Den blev bekostet af professor Thor Lange og afsløret 28. september 1898. I 1901 bekostede erhvervsmanden Axel Heide mindesmærket Modersmålet, udført af den lokalt forankrede billedhugger Niels Hansen Jacobsen under dennes ophold i Paris.

En af de seneste mindesten er sat over 66 elever fra Skibelund Efterskole, som mistede livet i de to verdenskrige, hovedsageligt i den første. Mange af eleverne kom sydfra og kom som voksne til at gøre tysk krigstjeneste. Stenen blev bekostet af gamle Skibelund-elever med støtte fra Skibelundforeningen og blev afsløret 8. september 1957.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Kilder/eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°26′48.51″N 9°6′33.31″Ø / 55.4468083°N 9.1092528°Ø / 55.4468083; 9.1092528