Skovrider

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En skovrider er i Danmark en person, som med administrativ selvstændighed styrer et skovdistrikt, idet vedkommende træffer afgørelsen af, hvilke arbejder der skal udføres, hvornår og hvorledes de skal iværksættes, og hvilket vederlag, der kan ydes for arbejdet. Skovrideren forestår den langsigtede planlægning og udarbejdelsen af strategiske rammer for skovdriften (træartsvalg, bevoksningsbehandling, foryngelsesmetoder mm). Skovrideren disponerer ligeledes over de indvundne effekter, indkasserer og udbetaler pengene eller anviser beløbene til ind- eller udbetaling ved skovkassereren. Skovrideren fører bog over distriktets drift og aflægger regnskab for det. I de fleste tilfælde administrerer skovrideren også jagten på distriktet.

Tidligere lønnedes skovridere ofte mest med emolumenter og ulige sportler, der efter kom der en bevægelse i retning af fast og udelukkende pengeløn, og senere er der nogen tendens til at give skovrideren andel i udbyttet.

For at blive skovrider må man almindeligvis være dansk forstkandidat, selv om der hverken for statsskovbruget eller endnu mindre for privatskovbruget findes noget egentligt lovbud herom.

Som regel styrer skovrideren kun én ejers skove, men der forekommer dog ikke få tilfælde, hvor en skovriders virkeområde er sammensat af to, indtil mange ejeres små skovejendomme.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]