Skovvikke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Skovvikke
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Fabales (Ærteblomstordenen)
Familie Fabaceae (Ærteblomst-familien)
Slægt Vicia (Vikke)
Art V. sylvatica
Videnskabeligt artsnavn
Vicia sylvatica
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Skovvikke (Vicia sylvatica), også skrevet Skov-Vikke, er en 80-150 cm lang, krybende urt med hvid- og violetstribede blomster. Den hører hjemme i løvskove, hvor den vokser i skovbunden og bidrager til skovens kvælstofforsyning ved hjælp af sin symbiose med kvælstofsamlende bakterier i rødderne.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Skovvikke er en flerårig, urteagtig plante med en krybende til opstigende vækst. Stænglen er kantet og bærer bladene spredtstillet. De er elliptiske med 6-9 par elliptiske eller ovale småblade og en eller flere klatretråde. Bladranden er hel, og begge bladsider er græsgrønne. Bladenes fodflige er tandede.

Blomstringen foregår i juni-august, hvor man finder blomsterne samlet i endestillede klaser, der hver består af 5-20 blomster. De er 5-tallige og uregelmæssige (typiske ærteblomster) med hvide kronblade, som har netværk af violette årer. Frugterne er mørkebrune bælge med mange frø.

Rodsystemet består af en kraftig, lodret pælerod og mange, grove siderødder. Planten er afhængig af samliv med én eller flere arter af kvælstofsamlende bakterier. Omvendt bidrager skovvikke til at forsyne skovens planter med kvælstof.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,80 x 0,25 m (80 x 25 cm/år).

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Indikatorværdier
Skovvikke
L = 7 T = x K = 4 F = 4 R = 8 N = x


Skovvikke er udbredt i Centralasien og det meste af Europa. I Danmark er den sjælden, men kan findes over hele landet. Arten er knyttet til voksesteder i fuld sol eller halvskygge med en middelfugtig og næringsfattig jordbund. Derfor træffer man den i krat, skove og på overdrev.

På øen Skye vest for Skotland findes arten i et stort højmoseområde med spredte træer og buske sammen med bl.a. alm. agermåne, ene, kongebregne, alm. rosenrod, bærperikon, engnellikerod, fruebær, hjortetunge, kærhøgeskæg, skovpadderok, strandlimurt og tvebo star[1]


Søsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ www.jmt.org: Ben og Alison Averis: Vegetation Survey of the Southern Part of Strathaird Estate, Island of Skye (engelsk)

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]