Skurup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skurup
SkurupKyrka.jpg
Skurup kirke.
Overblik
Land Sverige Sverige
Län Skåne län
Kommune Skurups kommun
Demografi
Indbyggertal 6.978 (2005)
 - Areal 4,48 km²
 - Befolkningstæthed 1.558 pr. km²
Andet
Tidszone UTC +1
Oversigtskort

Skurup er en by med cirka 7.000 indbyggere i det sydlige Skåne. Den er hovedby i Skurups kommun, Skåne län, Sverige.

Det fleste huse i byen er enfamiliehuse, men der er også flerfamiliehuse med op til 3 etager. Der er fire folkeskoler og skoler med journalistuddannelse og landbrugsskole.

Byen ligger ved jernbanen mellem Malmø og Ystad, og der er også direkte togforbindelse til København, idet færgetoget til Ystad standser i Skurup. Malmøs internationale lufthavn i Sturup ligger 15 min. fra Skurup i bil.

Kommunens byvåben er ganske nyt. Det er inspireret af et træ på Zimmermans høj, som er meget iøjnefalde lige ved frakørslen til byen fra landevejen, E65. Desuden symboliseres de tre bronzealderhøje, Vermunds høje, som har givet navn til landsbyerne Östra- og Västra Vemmenhög.

Byens vartegn er en tamgås med den forvandlede bondedreng Nils Holgersen på ryggen. Ifølge Selma Lagerlöfs roman Nils Holgersens forunderlige rejse gennem Sverige fra 1906 kom han fra en gård i Västra Vemmenhög sogn syd for Skurup.

Svaneholm Slot ved Svaneholm Sø.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Skurup Kirke er fra 1100-tallet. Nordvest for byen ligger Svaneholm Slot fra 1530; her lå tidligere en middelalderborg. De følgende år var byen underlagt godsejeren. I 1790-erne gennemførtes udflytningen af gårdene. Jernbanen mellem Malmø og Ystad – også kaldet Grevebanen – åbnedes i 1874, og byen udviklede sig herefter hurtigt. Erhvervslivet udviklede sig med teglværk, mejeri og fabrikation af landbrugsredskaber. Skurup fik köpingrettigheder i 1914.

Marker omkring Västra Vemmenhög syd for Skurup.

Egnen[redigér | rediger kildetekst]

Landskabet omkring Skurup er præget af Romeleåsen mod nord, den flade kystslette Søndersletten mod syd, og det blødt bakkede agerland mellem åsen og sletten.

Den restaurerede Næsbyholm Sø.

I området er der to store søer: Svaneholm Sø (svensk: Svaneholmssjön) og Næsbyholm Sø (svensk: Näsbyholmssjön).

Næsbyholm Sø var oprindeligt den næststørste sø i det sydlige Skåne. Omkring 1860 blev den næsten tørlagt og udlagt som landbrugsland. I 2004 blev søen reetableret med en tiendedel af det oprindelige areal.

Venskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Skurup har to venskabsbyer:


Stenkastning efter biler[redigér | rediger kildetekst]

I perioden april - juni 2021 kom Skurup i fokus efter et stort antal stenkast på biler, der kørte på E65 forbi Skurup. Af ukendte årsager, med få undtagelser, blev dansk bilister udsat på deres rejse til eller fra Ystad, hvor færgen til Bornholm kører. Begivenhederne fik stor medie opmærksomhed og var også på politisk niveau i både Danmark og Sverige. Politi indsatte store ressourcer i juni 2021, og formåede i løbet af denne periode at stoppe angrebene fuldstændigt, men den 13. juli modtog en ny politirapport, en dansk bilist fik en sten lige vest for Skurup i sin forrude, dette var den hundrede registrering i træk siden 3. april 2021.


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]