Ystad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ystad
Ystads byvåben Ystads kommun

Udsigt over Ystad
Overblik
Land Sverige Sverige
Län Skåne län
Kommune Ystads kommun
Demografi
Ystad 18.350 (2010)
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.ystad.se
Oversigtskort
Ystad Kloster er et gråbrødrekloster grundlagt i 1267 og det bedst bevarede klosteranlæg i Skånelandene.

Ystad (gl. dansk Ysted[1][2] eller Ydsted[3]) er en by ved Skånes sydkyst med 18.350 indbyggere(2010) og kommunesæde i Ystads kommun i Skåne län, Sverige.

I byens centrum findes mange middelalderlige bygninger, og Ystad er med sine omkring 300 bindingsværkshuse Skånes bedst bevarede middelalderby. Mariakirken samt dele af byens Gråbrødrekloster er fra 1100-tallet. Klosteret er det bedst bevarede oprindeligt danske franciskanerkloster sammen med det i Slesvig.

Byen opstod i middelalderen omkring havnen og sildefiskeriet. Ystad nævnes første gang ved sit tidligere danske navn Ysted i skriftlige dokumenter i 1244 i de såkaldte Lund-annaler.

Ystad ramtes hårdt i krigene i 1563-70 og i 1644-45, hvor byen blev erobret og plyndret af svenske styrker. Ved freden i Roskilde i 1658 måtte Danmark afstå Ystad sammen med resten af Skånelandene til Sverige.

Der er færgeforbindelse fra Ystad til RønneBornholm samt til Świnoujście i Polen og Sassnitz i Tyskland. Den korteste rejserute fra København til Bornholm går via Ystad, og der er forbindelse med bus fra færgeterminalen til København.

Henning Mankells kriminalromaner med politimanden Wallander som hovedperson foregår i og omkring Ystad.

Øst for byen ligger spahotellet Ystad Saltsjöbad.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Moths Ordbog: Ysted
  2. ^ Ysted på dansksproget landkort: http://dansketidende.dk/skrifter/01/01e/skaane2.html
  3. ^ På døbefonten i Vor Frue Kirke i Ystad står: Anno 1611 Ydsted. Teksten på dåbsfadet på døbefonten siger: Givet 1594 af ... til Vor Frue Kirke udi Ydsted. ~ Forsidebillede på »dansk-skånsk« nr. 2. 2021, 1. maj, udgivet af Dansk-Skaansk Forening. ISSN 1603-2306

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]