Slæbebåd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Slæbebåden Svitzer Freja i gang med bugseringsopgave i Frederikshavn
Svitzer Tyr er en Slæbebåd, bygget i Kina i 2011, her i Ystads havn i 2018.
Svitzer Tyr er en Slæbebåd, byget i Kina i 2011, her i Ystads havn i 2018.
Den Danske slæbebåden Baltsund ligger i Ystads havn 25 feb 2019.

Slæbebåd eller bugserbåd er betegnelsen på et specialfartøj der anvendes til at slæbe et skib, en pram eller en anden flydende genstand. I den maritime verden anvendes også slangudtrykket "slæber" om slæbebåde.

Opgaver[redigér | rediger kildetekst]

En slæbebåd kan også skubbe et skib eller en pram med bovfenderen. Nogle slæbebåde er indrettet til at kunne koble mere permanent sammen med en pram og skubbe denne, så slæbebåd og pram tilsammen danner hvad der minder om et skib og omtrent med et skibs manøvreevne. Ud over den primære opgave er mange slæbebåde – uanset størrelse – typisk også udstyret med kraftige vandkanoner og store projektører, der også gør bådene anvendelige til brandslukning og eftersøgning. I andre tilfælde har de en lods-platform og kan anvendes til at transportere lodser frem og tilbage.

Typer[redigér | rediger kildetekst]

Slæbebåde findes typisk i størrelser fra omkring 50 bruttoregisterton (BRT), med en effekt på omkring 600 kW (som f.eks. Svitzer Svava [1]) og op til 5.500 BRT, med en effekt på omkring 13.500 kW (som f.eks. Maersk Detector [2]).

Små slæbebåde anvendes f.eks. til at bugsere et skib ind og ud af en dok, mens de lidt større typisk anvendes til at bugsere store skibe ind og ud af havn eller transport af pramme. De helt store bruges typisk til at slæbe borerigge til oliefeltet og til at bjærge grundstødte skibe og havarerede skibe.

Trækenhed[redigér | rediger kildetekst]

Anvendte kraftenhed for fartøjet, angives ved pæletræk, er kN (SI-enhed) eller masseenheden ton.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Svitzer Svava". Arkiveret fra originalen 28. september 2007. Hentet 25. marts 2007.
  2. ^ "Maersk Detector". Arkiveret fra originalen 28. september 2007. Hentet 25. marts 2007.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]