Frederikshavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om selve byen Frederikshavn. Ordet Frederikshavn bruges ofte også som en kort betegnelse for Frederikshavn Kommune.
Frederikshavn
Byvåben Kirke
Coat of arms of Frederikshavn.svg Fred2 2005 ubt.jpeg
Wiki-NordreSkanse.jpg
Nordre Skanse
Overblik
Land: Danmark Danmark
Borgmester: Birgit Hansen, Socialdemokratiet (fra 2014)Rediger på Wikidata
Region: Region Nordjylland
Kommune: Frederikshavn Kommune
Postnr.: 9900 Frederikshavn
Demografi
Fr.havn by: 23.501[1] (2017)
Kommune: 60.356[1] (2017)
 - Areal: 648,6 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.frederikshavn.dk
Oversigtskort

Koordinater: 57°26′24″N 10°32′12″E / 57.44000°N 10.53667°Ø / 57.44000; 10.53667 Frederikshavn, der tidligere hed Fladstrand (på latin "Ora Plana"), er den største by i Frederikshavn Kommune og Vendsyssels næststørste med 23.501 indbyggere (2017)[1]. Byen er beliggende i Region Nordjylland ud til Kattegat på østkysten af den Nørrejyske Ø. Frederikshavn er opkaldt efter Kong Frederik 6. og fik købstadsrettigheder i 1818.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Frederikshavns historie

Der har boet mennesker i området ved Frederikshavn i mange tusinde år. Man har arkæologiske fund fra stenalder til vikingetid. I landskabet rundt om byen findes der levn fra disse mennesker i form af talrige gravhøje, langdysser og jernaldergrave.

Frederikshavns gunstige besejlingsforhold med en naturhavn og en ankerplads beliggende i læ af øgruppen Hirsholmene og Deget, de mange smårev og nærheden til Sverige og Norge har haft betydning for byens økonomiske, politiske og militære historie. Under anden verdenskrig var byen en del af tyskernes Atlantvold, og havde status af forsvarsområde, Verteidigungsbereich. Der var kun fire områder med en sådan status i Danmark under besættelsen. De tre andre var Hanstholm, Esbjerg og Aalborg.

Havnen har traditionelt været byens økonomiske omdrejningspunkt med fiskeri og værftsindustri. Men efter krisen i både fiskeriet og for værfterne op gennem 1980'erne, har byen formået at gå fra værftsby til værtsby. Man har satset på investeringer i byggerier og andre erhvervsrettede aktiviteter, der kan sikre byens fremtid. Man har valgt at sikre tre kerneområder, som anses for vigtige for byens udvikling – det er erhverv, turisme og bosætning.

Landskabet[redigér | redigér wikikode]

Udsigt over Frederikshavn

Frederikshavn ligger i et morænelandskab, der blev skabt af ismasserne i den seneste istid for 14.000 år siden. Syd for byen rejser Pikkerbakken og Øksnebjerg sig med dybe smeltevandskløfter. Vest for Frederikshavn finder man et kuperet landskab med skove, enge, dale og agerland, og mod nord er landskabet fladt med strandenge, moser og agerland. Mod øst ligger øgruppen Hirsholmene og Deget i Kattegat.

Borgmestre i Frederikshavn siden 1870[redigér | redigér wikikode]

Borgmester Villy Christensen og frue

Frederikshavn har haft 19 borgmestre siden 1870. Enkelte har som bykonger siddet i mange år, mens andre kun har fået en enkelt mandatperiode. Listen over borgmestre i Frederikshavn og deres tiltrædelsesår ser sådan ud:


Havne i Frederikshavn[redigér | redigér wikikode]

Frederikshavn Havn

I Frederikshavn finder man følgende havne ordnet efter placering fra nord til syd:

Det har i flere generationer været en tradition for mange at have sin egen jolle eller båd i Frederikshavn, og der er en helt speciel stemning i de små jollehavne, hvor der er aktivitet hele året med pasning af båd og garn samt besøgende sejlere fra hele Skandinavien.

Skole og uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Frederikshavn kommune er inddelt i 11 skoledistrikter med tilhørende skoler.

I Frederikshavn by finder man følgende folkeskoler:

Andre skoler[redigér | redigér wikikode]

Frederikshavn har desuden:

Videreuddannelse[redigér | redigér wikikode]

Der er mulighed for fortsat videreuddannelse efter folkeskolen ved:

Erhverv og handel[redigér | redigér wikikode]

Nye tider - nyt bylogo.

Frederikshavn har gennem årene ændret sin erhvervsprofil og er gået fra at være et traditionelt fiskersamfund til et højteknologisk kommunikationssamfund med videnstunge fremstillingsvirksomheder, der stiller krav til en veluddannet og specialiseret arbejdskraft.

Byens største arbejdspladser er:

Frederikshavns image som turistby er blevet styrket, og turismen er blevet en betydelig indtægtskilde for byen. Byen har derfor gode og varierede indkøbsmuligheder med flere supermarkeder og varehuse.

Transport og kommunikation[redigér | redigér wikikode]

Frederikshavn har færgeforbindelser til Norge og Sverige flere gange dagligt. Der er godt 30 minutters bilkørsel til Aalborg Lufthavn (ved Nørresundby). Med tog er der mod nord daglige afgange til Skagen og mod syd kører man på den østjyske længdebane, først mod vest til Hjørring, og derefter sydpå mod Aalborg, Århus og København.

Lokalområdet er dækket ind af et rutebilnet, som forbinder Frederikshavn med de omkringliggende bysamfund. I Frederikshavn er bydelene samlet af bybusnettet.

Europavej E45 udgår fra Frederikshavn, og med den er der direkte motorvejsforbindelse fra Vangen til hele kontinentaleuropa. Den del af motorvejen, som går fra Vangen til Vodskov nord for Nørresundby benævnes Frederikshavnmotorvejen[2].

Kultur og fritid[redigér | redigér wikikode]

Arena Nord

Byens centrum bærer præg af, at Frederikshavn som Porten til Skandinavien årligt besøges af anslået fem millioner mennesker. Turisme er blevet en vigtig indtægtskilde for byen, så butiksfladen præges af specialforretninger side om side med de landsdækkende forretningskæder. I weekender og højsæsoner er byen især besøgt af vores skandinaviske naboer, som nyder godt af billige priser på fødevarer og alkohol. I gaderne omkring gågaden finder man både danske og etnisk inspirerede spisesteder. Det Musiske Hus på Rådhuspladsen har været rammen om mange kulturbegivenheder siden det blev åbnet.

Under sloganet "Fra værftsby til værtsby" havde Frederikshavn i 2006 bl.a. besøg af den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, der talte for et fuldsat Arena Nord. Senere på året optrådte den canadiske sanger Bryan Adams samme sted. I 2007 var USA's tidligere vicepræsident Al Gore på besøg.

Frederikshavn er årligt vært for flere events, friluftskoncerter og idrætsarrangementer.

Aviser, nyheder etc.[redigér | redigér wikikode]

Kanal Frederikshavn – nyhedsportal på internettet

Arrangementer og begivenheder[redigér | redigér wikikode]

 • Blomsterfestivalen – stor messe og udstilling i Bangsbostrand Botanisk Have
 • Cup No. 1 – international fodboldturnering for unge
 • Frederikshavn Bluesfestival – bluesfestival som tidligere bl.a. har budt på Gary Moore, Johnny Winter og Peter Green
 • Havnefesten – årlig fest på havnen for byen med markedsboder, dans og servering
 • Knivtræf – nordisk træf for knivsmede med åbne knivsmedier og demonstration
 • Koncert på Knivholt – traditionsrig årlig koncert med deltagelse af bl.a. Lars Lilholt Band
 • Lysfestivalen – årlig festival, hvor udvalgte bygninger i byen illumineres
 • Open by night – byfest arrangeret af den lokale handelsstandsforening
 • Rockparty – 2 dages rockfestival ved Knivholt
 • Rødspætte Cup – skandinavisk håndboldturnering for unge
 • Tordenskjolddagene – historisk byfest og show, der hylder områdets maritime historie ved at iscenesætte levende fortællinger om Tordenskjold og Fladstrand
 • Mungo Park Festival – en festival, arrangeret i samarbejde med teatret Mungo Park

Musik, bio og teater[redigér | redigér wikikode]

Som i andre havnebyer finder man et bredt udvalg af restauranter og beværtninger i Frederikshavn, ligesom der findes spillesteder med levende musik. Hele året kan man opleve gademusikanter på byens strøg i centrum. Frederikshavn kommune indgik i 2007 et flereårigt samarbejde med teatret Mungo Park fra Allerød, som hvert år gæster byen. Frederikshavn Teaterforening henter hvert år en bred vifte af turnerende teaterforestillinger til byen.

Kirker og trossamfund[redigér | redigér wikikode]

Frederikshavn kirke blev bygget 1890-1892

Som i andre gamle fiskerbyer har religion altid været en naturlig del af hverdagen i Frederikshavn. Blandt Frederikshavn kommunes ældste eksisterende bygninger finder man derfor kirkerne. Der findes 5 middelalderkirker opført i tidsrummet 1150-1250: Skærum Kirke anses for at være den ældste, mens Flade Kirke, Gærum Kirke, Åsted kirke og Elling Kirke er bygget i tiden efter 1200.

Hirsholmenes kirke opførtes omkring 1640 på foranledning af Bangsbos daværende ejer Otto Skeel. Indtil da havde Hirsholmene hørt under Elling Sogn, men utilfredshed med præsten gjorde, at der blev bygget en kirke på Hirsholmene, der samtidigt fik sit eget sogn.

Fladstrand Kirke blev opført 1688-1690 af mursten og bindingsværk, som senere er blevet erstattet af fuld mur. Der findes epitafier i kirken og indmurede ligsten og mindetavler. Kirkegården omfatter en større krigskirkegård med flygtningegrave samt britiske og tyske krigsgrave fra 2. verdenskrig.

Frederikshavn Kirke er bygget i 1890-1892 i romansk stil med Domkirken i Aachen som forbillede, og står med sin skarpe profil som et af byens vartegn. Kirken er bygget i sandsten, og har en altertavle af skagensmaleren Michael Ancher. Der er en døbefont udhugget i ét stykke hvidt marmor og en prædikestol af udskåret eg. Kirken rummer næsten 1100 siddende besøgende. Klokkespillet består af 24 klokker.

Men der er flere kirker i byen og omegnen.

Rekreative områder[redigér | redigér wikikode]

Fiskerklyngen

Frederikshavn ligger i et meget varieret og særdeles smukt landskab med kyst og strand, bakker og smeltevandskløfter samt skov og eng. Der er således gode muligheder for naturoplevelser i området:

Herregårde ved Frederikshavn[redigér | redigér wikikode]

Efter danske forhold findes der usædvanlig mange herregårde på egnen. Som en af de få kommuner i Danmark findes der hele syv herregårde i og omkring Frederikshavn:

Desuden har følgende gårde været herregårde i perioder:

Sport og idræt[redigér | redigér wikikode]

Frederikshavn har et aktivt sports og idrætsliv med ishockey, damehåndbold og floorball som hovedattraktionerne. Tidligere har byen også gjort sig gældende indenfor brydning, bueskydning og fodbold. Frederikshavn råder over gode sportsfaciliteter med stadion, ishockeyhal, golfbane og Arena Nord – den store multiarena fra 2003.

Da Danmark var vært for EM i fodbold for kvinder 1991, blev den ene af semifinalerne spillet i Frederikshavn. I 2007 blev VM i floorball for kvinder afviklet i Frederikshavn. Det danske landshold opnåede ved den lejlighed en 6. plads.

Frederikshavn er en traditionsrig by inden for brevduesporten, og har således hele tre foreninger, der deltager i flyvninger fra ind- og udland. Blandt de mest kendte i sporten bør nævnes den legendariske Emil Pilgård, der i sin levetid tilhørte den ypperste elite i Danmark.[Kilde mangler]

Foreninger og organisationer[redigér | redigér wikikode]

Havnen og havet har altid været livsnerven i Frederikshavn, og der findes i byen foreninger, der arbejder på at samle og videreformidle dens historie:

Museer og udstillinger[redigér | redigér wikikode]

Krudttårnet - en del af Fladstrand Fæstning bygget i 1686-1690. Nu er der indrettet historisk museum i tårnet.

Frederikshavn har mange kulturelle og historiske institutioner, der på forskellig vis fortæller byens historie, og beskriver den kultur, der er speciel for byen:

 • Bangsbo Fort med Bunkermuseet og Niels Juels Kanoner – Et fæstningsanlæg, der blev bygget af den tyske besættelsesmagt, og indeholder 69 forskellige typer bunkere og 4 kanoner fra artilleriskibet Niels Juel
 • Bangsbo Museum – Museet rummer bl.a. vikingeskibet fra Ellingå og Det Jyske Modstandsmuseum, en permanent udstilling om 2. verdenskrig
 • Frederikshavn Stadsarkiv – Arkivet er byens hukommelse og har til opgave at indsamle og bevare dokumenter af historisk interesse. Derudover laver arkivet udstillinger i Det Kreative Rum på Rådhusets borgertorv
 • Boolsens Stenhave – stor samling af brugssten
 • Frederikshavn Kirke – Sandstenskirke i romansk stil med altertavle af Michael Ancher
 • Frederikshavn Kunstmuseum – Et specialmuseum for kunst på papir, der bl.a. rummer 250.000 grafiske arbejder, og er Nordens eneste museum for ekslibriskunst
 • Knivholt herregård – Gården viser en klædedragtudstilling
 • KrudttårnsmuseetMartellotårn bygget 1686-1690 i 3 stokværk. Museet viser Fladstrands og havnens historie

Offentlige skulpturer[redigér | redigér wikikode]

Frederikshavn er rigt udsmykket af både lokale og nationale kunstnere og skulptører, og som en del af arkitekturen finder man mange spændende udsmykninger i husenes facader i gaderne omkring centrum. Flere af byens bygninger er illumineret, så de om aftenen og natten fremstår som monumentale kunstværker. Byens centrum, Fisketorvet, er et eksempel på, hvordan tradition og fornyelse har skabt et torv, der skifter karakter med døgnets rytme.

Skulpturer i by og omegn[redigér | redigér wikikode]

Forskellige steder i byen og omegnen findes flere skulpturer og stenhuggerarbejder, bl.a.:

 • Bolten – skulptur i Danmarksgade udført i 1986 af Per Neble (f. 1937)
 • Boolsens Stenhave – Have ved Bangsbo Museum, der rummer ca. et tusinde menneskeforarbejdede sten fra det 3. årtusinde f.Kr. til midten af 1900-tallet
 • Brysterne – Fem kuppelformede brostensskulpturer med springende vand beliggende ved Rådhusstrædet
 • Fiskerne – En stenskulptur ved Langerak på havnen af Hans W. Larsen (18861984)
 • Frihedsmonumentet – Granitrelief af Sven Bovin (19152000) ved Frederikshavn Kirke.
 • Lodstorvet – Skabt af Flemming Johansen, med udsmykning der henter sin inspiration i det maritime miljø
 • Løvebrønden – Brønd ved Bangsbo Museum med statue lavet af Thorvald Bindesbøll
 • Mindesmærket for isbådsulykken ved Frederikshavn 26. februar 1956 – rejst ved Frederikshavn Kirke til minde om fire marinere, der døde under redningsaktionen af fire drenge, der var gået ud på isen.
 • SparegrisGranitstenskulptur i Søndergade der lavet af den lokale kunstner Sven Bovin
 • Steler – 22 skulpturer, steler, af Poul Erland (f. 1937), placeret parvist i gågaden
 • Stenaldermand opfinder hjulet – Granitmonument i Tordenskjoldsgade fra 1981 af Sven Bovin
 • StenbiderfontænenFontæne med springvand på Nytorv lavet af Sven Bovin
 • Stjernefuglen – skulptur ved Nørregade lavet 1978 af den lokale kunstner Erik Skjoldborg (1940-1997)
 • Tordenskjold – En statue fra 1990 af Poul Erland på Fisketorvet der viser Tordenskjold
 • Tubablæseren – Bronzestatue ved Rådhus Stræde af Arne Ranslet (f. 1931)
 • Vinden – Skulptur i Rimmensgade lavet af Freddy Fræk (f. 1935)

Gallerier etc.[redigér | redigér wikikode]

Der findes i byen et antal gallerier og kunsthåndværkere f.eks.:

 • Dot Keramik – Åbent arbejdende kunsthåndværkerværksted hvor der fremstilles keramik og blomsterdekorationer
 • Galleri Marta – Et galleri med udstilling af stentøjskeramik af Marta Nørgaard Jørgensen
 • Galleri 7 – Galleri med malerier, akvareller, keramik og glaskunst
 • Glasværkstedet Birgit Van – Arbejdende værksted med galleri og butik,
 • Malurt – café og galleri med skulpturer af Erik Skjoldborg (1940-1997)
 • Ramme Galleriet – Galleri med ny og gammel kunst bl.a. et udvalg af COBRA-kunst
 • Rikke Pape – Åbent arbejdende værksted med kunsthåndværk og brugskunst

Sundhed og sygehuse[redigér | redigér wikikode]

Frederikshavn Sygehus er en større sygehusmatrikel under Sygehus Vendsyssel. Sygehuset har medicinske funktioner og foretager en række ortopædkirurgiske, kirurgiske og gynækologiske operationer.

Psykiatrien i Region Nordjylland har desuden en psykiatrisk afdeling i Frederikshavn.

Frederikshavn Sygehus havde indtil 2007 skadestue på sygehuset, men pga. effektivisering blev denne afdeling nedlagt, og nu benyttes i stedet for Fælles Akut Modtagelsen (FAM) på Hjørring Centralsygehus. Der er dog stadig tilknyttet lægevagt på sygehuset i aften- og nattetimerne.

Der er tilknyttet en Paramediciner (spec.udd. ambulancebehandler) fra Falcks Redningskorps i Frederikshavn, som har sin daglige gang på sygehuset i dagtimerne, hvor denne hjælper sygeplejepersonalet, og herfra sygehuset, rykker paramedicinerbilen ud i dagtimerene.

Venskabsbyer, anno 2008[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Venskabsbyer i Danmark.

Kendte frederikshavnere[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne link og kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]