Sortbroget Dansk Malkerace

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tamkvæg
Sortbroget Dansk Malkerace. Foto: Malene Thyssen
Sortbroget Dansk Malkerace.
Foto: Malene Thyssen
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Artiodactyla
(Parrettåede hovdyr)
Familie Bovidae
(Skedehornede)
Slægt Bos
Art B. taurus(Tamkvæg)
Race
Sortbroget dansk malkerace
Hjælp til læsning af taksobokse

Sortbroget Dansk Malkerace (SDM) eller Dansk Holstein (DH) er en dansk malkekvægsrace baseret på Holstein-Frieser.[1] Racen stammer oprindeligt fra Nederland, Nordtyskland og Jylland. Racens beslægtede forgænger blev indtil 1949 kaldt Jysk Kvæg.

Karakteristika[redigér | rediger kildetekst]

Kvæget er ca. 135 cm højt og vejer 600-650 kg Racen er, som navnet siger, sortbroget, og mulen er oftest mørk. Det er ret kraftige køer med et rummeligt midtstykke, stærk og muskuløs ryg, bredt, regelmæssigt firsidet og ret fladt kryds, dybe og brede lår og et veludviklet yver med middelstore patter[2].

Ydelse[redigér | rediger kildetekst]

Kvægracen Dansk Holstein er en kraftig malkerace, hvor der i avlsarbejdet er lagt vægt på kødproduktionen udover produktionen af mælk. I 2010-11 var der i alt i Danmark 371.467 årskøer af racen Dansk Holstein med en gennemsnitlig årsydelse på 9.419 kg mælk.[3]

Kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Se mere om avl på den dansk/svensk/finske avlsforenings Viking Genetics hjemmeside Arkiveret 17. marts 2012 hos Wayback Machine.
  2. ^ E.J. Ipsen: Kvægets eksteriør, Landhusholdningsselskabets Forlag, 1980, ISBN 87-7026-214-4
  3. ^ VikingGenetics, DH’S YDELSESRESULTATER 2010/2011, hentet 20. marts 2012 fra http://www.vikinggenetics.com/dk/sdm/dhydelsesresultater.pdf (Webside ikke længere tilgængelig).