Spring til indhold

Sorterutenien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sorterusland på kortet markeret med rødt.
Sorterusland (Schwarzreussen) på et kort fra 1660.

Sorterutenien er et historisk landskab tilsvarende nordvestlige del af den nuværende Hviderusland, regionen omkring Navahrudak (Novgorodok) i den øvre del af floden Nemunas. Udtrykket blev brugt første gang i vestlige europæiske kilder omkring 1360, men blev da brugt om et område i Ukraine. Navnet Hviderusland er hovedsageligt blevet brugt i skrifter fra 1700-tallet.

Andre større byer i området er Grodno (Hrodna), Slonim, Vaŭkavysk (Volkovysk), Lida og Njasvizj.

Fra 1239 blev området hovedsageligt regeret af Storfyrste Mindaugas af Litauen. I årene 1239-1248 angreb litauiske styrker hyppigt området, da de rutenske fyrstendømmer var svækket af tatarernes angreb. Fra slutningen af 1200-tallet kom Sorterutenien, Hviderusland sammen med Žemaitija og det litauiske højland, Aukštaitija, til at udgøre kerneområderne i Storfyrstendømmet Litauen.

Fra 1507–1569 udgjorde området Naugarduko vaivadija i Storfyrstendømmet Litauen og fra 1569 frem til Polens tredje deling i 1795 Nowogródek voivodskab i Den polsk-litauiske realunion.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Napoleon BonaparteSpire
Denne artikel om Europas historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Europa