Sovende spion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sovende Spion (en. Sleeper) eller ”Sovende Agent”, er en spion, som kan være anbragt i en fremmed nation eller organisation af en efterretningstjeneste, med det formål at spionen blive aktiveret i fremtiden hvilket kan have en tidshorisont på flere år.

De sovende spioner agerer i den virkelige verden og er meget brugt i fiktion elle eller spion- og science fiction romaner.

Eksempler fra virkeligheden[redigér | rediger kildetekst]

  • Kim Philby blev rekrutteret af Sovjetunionen, medens han frekventerede universitetet før Anden Verdenskrig. Han var sovende agent i nogle år, før han begyndte at arbejde for den britiske regering.

Bemærkninger[redigér | rediger kildetekst]

Ved hvervning af sovende spioner, sker det ofte ved afpresning, hvor forskellige efterretningstjenester anvender kvinder og mænd i et begreb kaldet honeytraps, det vil sige at disse personen indynder sig hos en målgruppe, som kan bestå af politikere, embedsmænd etc., og med lidt held bliver i stand til at forføre den enkelte person og med nødvendig dokumentation har en klemme på aktuelle målemne.

Sovende spion/agent[redigér | rediger kildetekst]

En sovende spion er en person, der forventes at have stor indflydelse om flere år. Man hverver personer, der har den politiske mulighed om flere år. Man nurser agenter i flere år, og pludselig smækker fælden, uden at agenten ved det. Man har noget på agenten.

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg