Spøgelsesstation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
S-Bahn stationen Potsdamer Platz, som nu er genåbnet, var tidligere en spøgelsesstation.

En spøgelsesstation er en nedlagt undergrunds- eller nærbanestation.

Ordet stammer fra tysk, hvor Geisterbahnhof blev betegnelsen for de stationer på byens S-Bahn og U-Bahn, der blev lukket da byen under den kolde krig blev delt i Østberlin og Vestberlin. Efter afslutningen af den kolde krigs blev stationerne genåbnet. For U-Bahn-stationernes vedkommende skete det i 1995, mens spøgelsesstationerne på S-Bahn åbnede i 2002.

Fænomenet kendes også fra andre storbyer, f.eks. London, hvor en række Underground-stationer er blevet lukket, senest Shoreditch i 2006.

Spøgelsesstationer i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Da Ny Ellebjerg Station blev åbnet i starten af 2007, blev (den gamle) Ellebjerg Station lukket, pga. den ringe afstand mellem de to stationer, samt at den gamle station kun blev benyttet af en linje (A). Stationsbygningen står der stadigvæk, men den er blevet lukket og forseglet med træplader, mens perron og perrontag er fjernet. Graffiti og hærværk kan tydeligt ses på stationen; færdsel på området ikke tilladt.