Ny Ellebjerg Station

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Ny Ellebjerg Station
NyEllebjergStation-1.jpg
Overblik
Land Danmark
Stationstype Knudepunkt for flere baner
Adresse Carl Jacobsens Vej 19
2500 Valby
Kommune Københavns Kommune
Jernbane Ringbanen og Køge Bugt-banen
Nabostationer Vigerslev Station, Københavns Hovedbanegård, Vigerslev Allé Station, Sjælør Station, Åmarken Station, Mozarts Plads Station Rediger på Wikidata
Forkortelse Nel
Afstand 4,4 km fra København H
Åbningsdato 16. november 2006 (Ringbanen)
6. januar 2007 (Køge Bugt-banen)
2014[kilde mangler] (regionaltog)
Takstzone 2
Perron(er) 4
Perronspor 6 perronspor
Koordinater 55°39′8.5″N 12°30′59″Ø / 55.652361°N 12.51639°Ø / 55.652361; 12.51639Koordinater: 55°39′8.5″N 12°30′59″Ø / 55.652361°N 12.51639°Ø / 55.652361; 12.51639
Transport
Operatører DSB
S-tog S-train service A.svg S-train service E.svg S-train service F.svg
Togforbindelser InterCity Regional
Buslinjer 1A 4A 7A

Ny Ellebjerg Station er en jernbanestation i Valby i København. Ny Ellebjerg er sydlig endestation for S-togeneRingbanen og station på Køge Bugt-banen. Derudover betjener Ny Ellebjerg også togene på højhastighedsbanen (København H-Køge Nord-Ringsted).

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Ny Ellebjerg betjener to S-togslinjer, som ikke har sporforbindelse med hinanden på stationen. Ringbanens endestation er spor 11-12 med en midterperron i gadeplan. Den er teknisk set et trinbræt inden for Vigerslev Station. Køge Bugt-banen betjenes af to sideperroner (spor 1-2), som teknisk set er trinbræt på fri bane. De er anlagt på en bro højt over fjernbanens to dobbeltspor. Det ene af disse dobbeltspor er to spor for fjerntog (spor 23-24) med midterperron som en del af Godsforbindelsesbanen fra Vigerslev over Ny Ellebjerg til København H. Denne strækning fungerede som aflastning af den traditionelle strækning via Valby, idet man lod nogle regionaltog køre via Ny Ellebjerg. Efter åbningen af København-Køge-Ringsted-banen betjenes den af regionaltogene på denne.

Adgangsveje[redigér | rediger kildetekst]

Hovedadgang til stationen er fra forpladsen mod nord ved Carl Jacobsens Vej, hvor buslinie 7A har endestation. Der er også adgang fra syd fra Ellebjergvej og fra vest fra Følager til perronerne på Køge Bugt-banen, men ikke direkte til Ringbanens og fjerntogenes perroner, hvor man i stedet skal via Køge Bugt-banen. Desuden har perronen for fjerntogene en trappe til Gammel Køge Landevej. Der er hverken stationsbygning eller fast personale. Ny Ellebjerg, Ørestad og Danshøj er sandsynligvis de første og eneste danske jernbaneknudepunkter som er anlagt uden hverken stationsbygning eller fast personale.

Som nævnt er der to sæt dobbeltspor for fjerntog. Det uden perron er Øresundsbanens forbindelse mellem Hvidovre Fjern og Kalvebod (Høje Tåstrup-Kastrup), som i øjeblikket kun benyttes af godstog. Hvis man på et senere tidspunkt skulle ønske at genoptage persontrafikken her, kan der anlægges sideperroner for banen ved Ny Ellebjerg.

Metrotilslutning[redigér | rediger kildetekst]

Ny Ellebjerg bliver også endestation på Sydhavnslinjen, der er en planlagt forlængelse af metrolinje M4 mellem Københavns Nordhavn (Orientkaj) og København H. Stations-udvidelsen ventes åbnet i 2024. Den kan eventuelt føres videre til Hvidovre Hospital på et senere tidspunkt. Ved stationen er også reserveret et areal til en evt. forlængelse af metroen til Ring 3 Letbanen.[1] I 2016 blev der indgået en aftale mellem Transportministeriet og Københavns og Frederiksberg kommuner om at metrostationen skal anlægges underjordisk.[2]

Metrostationen bliver udsmykket med vægge i blå nuancer fra lys himmelblå i toppen til dyb midnatsblå i bunden ved perronerne. Desuden vil der være et kunstværk i form af et geocentrisk, astronomisk ur, der vil vise et præcist billede af nogle af himmellegemernes aktuelle placering over Ny Ellebjerg. Kunstværket er skabt af den danske kunstner Henrik Plenge Jakobsen.[3]

Ydermere vil der i forbindelse til metrostationen blive opført en fælles, muligvis overdækket terminal for S-tog, fjerntog (herunder den ny perron for Ringstedbanen) og metro, samt en eventuel kommende letbane mod Glostrup.[4] Desuden er den nuværende perron for S-togets linje F (Ringbanen) blevet flyttet cirka 100 meter mod vest for at gøre plads til metrostationen.[5]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Ny Ellebjerg er anlagt som knudepunkt mellem Køge Bugt-banen og Ringbanen. Det var oprindelig planlagt, at Ny Ellebjerg skulle betjene regionaltogene Roskilde-Høje Tåstrup-Kastrup, men de blev indstillet i 2005, før anlæg af stationen gik i gang.

Ringbanen blev indviet 8. januar 2005, men havde først endestation ved Gammel Køge Landevej nogle hundrede meter mod nordvest. Den midlertidige station kaldtes også Ny Ellebjerg og var bygget af genbrugte materialer fra den midlertidige C.F. Richs Vej Station.

Ringbanens perron ved den nuværende Ny Ellebjerg station åbnede 16. november 2006.[6] Køge Bugt-banens perron åbnede 6. januar 2007, hvor stationen blev officielt indviet. Samme dag blev Ellebjerg Station nedlagt.

Ifølge Banedanmarks prognose før stationens åbning ville der i 2010 være ca. 25.000 rejsende på et hverdagsdøgn, heraf 14.600 på Ringbanen, og af disse villle 8.500 skifte fra Ringbanen til Køgebugtbanen.[7] I DSB's passagertælling fra 2008 havde stationen kun 2857 afrejsende.[8] I følge Trafikstyrelsen benyttedes stationen i 2010 dagligt af 5.500 passagerer,[9]

Busbetjening[redigér | rediger kildetekst]

Movias buslinje 7A har endestation i en sløjfe nord for stationen med tilkørsel fra Carl Jacobsens Vej.

Movias 1A og 4A kører ad Gammel Køge Landevej vest for stationen.[10]

Banestrækninger[redigér | rediger kildetekst]

Fire banestrækninger fra Banedamarks TIB (Trafikal information om banestrækningen) passerer Ny Ellebjerg Station.[11]

6. København H - Vigerslev
11. København H / Hvidovre Fjern - Peberholm (uden perron)
850. København H - Køge
880. Vigerslev - Hellerup

Perroner[redigér | rediger kildetekst]

Spor 1[redigér | rediger kildetekst]

Perronen er beliggende over terræn med adgang ad trappe eller per elevator. Perronen er en sideperron, som betjener Køgebugtbanens S-tog mod København H, det vil sige linjerne A mod Farum og E mod Hillerød.

Teknisk set er perronen et trinbræt på fri bane på TIB stækning 850 beliggende mellem Åmarken Station og den tekniske station Bavnehøj.

Spor 2[redigér | rediger kildetekst]

Perronen er beliggende over terræn med adgang ad trappe eller per elevator. Perronen er en sideperron, som betjener Køgebugtbanens S-tog mod Hundige/Solrød Strand/Køge, S-togslinjerne A og E.

Teknisk set er perronen et trinbræt på fri bane på TIB stækning 850 beliggende mellem den tekniske station Bavnehøj og Åmarken Station.

Ringbanen[redigér | rediger kildetekst]

Ny Ellebjerg Station er endestation for Ringbanen, og dennes perron, spor 11 og 12, er en tungeperron med niveaufri adgang. Perronen betjener S-togslinje F mod Hellerup Station (evt. Klampenborg Station). Ringbanen er TIB strækning 880 Vigerslev - Hellerup. Perronen er teknisk set beliggende på den tekniske station Vigerslev.

Perronen er for tiden forlagt i nordvestligt retning. Perronens oprindelige placering bruges som byggeplads i forbindelse med anlæg af metroen.

Fjerntogsperronen[redigér | rediger kildetekst]

I forbindelse med vedtagelsen af en ny jernbane mellem København og Ringsted blev det ligeledes fra politisk side vedtaget at anlægge fjerntogsperroner ved Ny Ellebjerg Station. Banedanmark vedtog at disse skulle anlægges i forbindelse med KØR-projektet af geografiske årsager. Derved kunne perronerne åbne i december 2013, hvor DSB gik over til ny køreplan (K14).[12]

Fjerntogsperronen er en øperron, beliggende i gadeniveau mellem Ringbanens og Øresundsbanens spor, og har derfor ikke niveaufri adgang.

Fjerntogsperronen betjente indtil 9. december 2017 (det vil sige indtil køreplansskiftet til K18) regionaltog i halvtimesdrift mellem Østerport Station og Roskilde Station/Ringsted Station. Regionaltogene stoppede ved alle mellemstationer og kørtes sædvanligvis med elektriske togsæt kaldet IR4 (litra ER).

Perronen ligger på TIB strækning 6, København H - Vigerslev og er teknisk set beliggende på den tekniske station Vigerslev. Spor 23 betjente regionaltog mod Østerport og spor 24 betjente regionaltog mod Roskilde/Ringsted

Øresundsbanen[redigér | rediger kildetekst]

Der er ingen perron ved Øresundsbanen (formelt TIB strækning 11, København H / Hvidovre Fjern - Peberholm).

Trafikstyrelsen nævnte i forbindelse med VVM-redegørelsen for København-Ringsted-banen muligheden for på længere sigt at lade fjerntog køre direkte fra Ny Ellebjerg til Kastrup uden om København H.

"Uanset valg af løsning i København-Ringsted projektet vil beslutningen også omfatte bygning af en perron til fjerntog i sporene til/fra København H. Det skaber mulighed for at udvikle Ny Ellebjerg Station til et trafikalt knudepunkt, hvor regional- og fjernrejsende kan stige om til Ringbanen og Køge Bugt S-banen. Nogle af togene, som ankommer til Ny Ellebjerg, vil på sigt med fordel kunne dirigeres direkte mod Ørestad/Kastrup uden om København H. Denne mulighed understøttes enten ved at være en del af København-Ringsted projektet eller senere også ved at etablere perroner i Øresundssporene."[13]

Banedanmark undersøger for tiden placering af perroner langs Øresundsbanen. Projektforslaget vil kunne færdiggøres efter 2022.[14]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Antal rejsende[redigér | rediger kildetekst]

Ifølge Østtællingen 2008[15] var udviklingen i antallet af dagligt afrejsende:

År Antal
2003
2004
2005
2006
2007 2.129
2008 2.857

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  Foregående station     DSB     Efterfølgende station  
InterCity
København - Aalborg
Regionaltog
København - Roskilde - Nykøbing Falster
  Foregående station     S-tog.svg S-tog     Efterfølgende station  
S-train service A.svg
Hverdage
mod Køge
S-train service A.svg
Aften, weekend og nat
mod Køge
S-train service E.svg
Hverdage
mod Holte
Endestation S-train service F.svg
Efter Sydhavnsmetroen åbner
  Foregående station     M under icon.png Københavns Metro     Efterfølgende station  
Endestation M4 icon.svg