Sparks

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sparks (band))
Sparks
Sparks i storhedstiden i 1974 på tv-show i Nederlandene
Information
Oprindelse USA Los Angeles, Californien, USA
Genre New wave, pop rock, synthpop, proto punk
Aktive år 1971 – nu
Pladeselskab Bearsville, Warner Bros., Island, Atlantic, Curb, Virgin, Columbia, Elektra, RCA, Roadrunner, Lil'Beethoven Records
Associeret med Franz Ferdinand, FFS
Medlemmer Ron Mael
Russel Mael
Eksterne henvisninger
allsparks.com
Franz Ferdinand og Sparks i Albert Hall, Manchester 2015.
Ron og Russell Mael i Holland 1974.

Sparks er et amerikansk rock og pop band der blev dannet i 1972 i Los Angeles, Californien. Det består af de to brødre Ron Mael (keyboard, primær sangskriver og tekstforfatter) og Russell Mael (vokal). Oprindeligt hed bandet Halfnelson i 1971, og de udgav albummet af samme navn. Da gennembruddet i deres hjemland USA slog fejl ændrede brødrene navnet til Sparks.

Bandet var særlig populært i midten af 70'erne i Europa efter et kommercielt gennembrud med det excentriske hit This Town Ain't Big Enough For Both Of Us og det stærkt indflydelsesrige album Kimono My House.

Fra 80’erne blev Sparks et udpræget kult band, som genopstod når brødrene havde lyst med diverse musikere. Bandet afprøvede flere forskellige musikgenrer: Maskinel Giorgio Morodor-disco i 80'erne, feststemt lettere jazzet elektro-pop i 90'erne, og efter årtusindskiftet en eklektisk men melodiøs blanding af rock, pop, elektronika og elementer af operette.

Ifølge Mael brødrene selv, var de tæt på at tilslutte selveste Brian May til SPARKS i 1974 omkring udgivelsen af Kimono My House. Faktisk var Queen kun opvarmnings-band for Sparks en af aftenerne i Marquee i London UK efter udgivelsen af "A Woofer In Tweeter's Clothing" . Brian May valgte at blive i Queen, der året efter udgav "A Night At The Opera".

Indflydelse[redigér | rediger kildetekst]

Sparks har inspireret mange bands igennem tiderne, der i blandt: Queen, Soft Cell, Morrissey, Depeche Mode, Pet Shop Boys, The Darkness og Franz Ferdinand, som de i 2015 indspillede et album og turnerede med som supergruppen FFS.

Blandt dem der selv fremhæver SPARKS som en kraftig indflydelse er: Kurt Cobain, Arcade Fire, Fang Island, Ott, MGMT, Sonic Youth, Ramones, Duran Duran, Björk, New Order, Def Leppard, Faith No More, The Pixies, Ween, Mark Burgess fra The Chameleons og They Might Be Giants.

Rygter siger at såvel U2 som Barbra Streisand også er store fans af SPARKS ligesom man turde formode at Lill Lindfors – den førende svenske showdronning i 70erne – der indspilllede og oversatte "Talent is an asset" (KMH til "Albert är begåvad" i "FRITT FRAM" (1975) er fan af SPARKS.[1]

Film og fremtidige projekter[redigér | rediger kildetekst]

Sparks i 2017 på på Rough Trade East

I juni 2021 får Edgar Wrights dokumentarfilm The Sparks Brothers biografpremiere i USA[2] efter at have høstet ros på Sundance og SXSW. Den fortæller bandets 50-årige historie og interviewer over 70 kunstnere om duoens betydning for dem såsom Beck, Flea, 'Weird Al' Yankovic, Patton Oswalt, Neil Gaiman, Tony Visconti og Mike Myers. Senere på året ventes musicalfilmen Annette med historie og musik af Sparks at få premiere, instrueret af Leos Carax og med Adam Driver og Marion Cotillard i hovedrollerne.

A Steady Drip, Drip, Drip fra 2020 opnåede både anmelderbegejstring og en syvendeplads på den engelske albumhitliste, men den planlagte Europaturné (bl.a. med stop i DR Koncerthuset) måtte udskydes på ubestemt tid grundet Covid. I marts 2021 afslørede brødrene at de begge er ude af selvisolation og i færd med at indspille deres femogtyvende album i Russell Maels hjemmestudie[3].

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Albums[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Lill Lindfors – hemsidan". Arkiveret fra originalen 29. januar 2010. Hentet 3. september 2011.
  2. ^ https://www.imdb.com/title/tt8610436/?ref_=nv_sr_srsg_0
  3. ^ https://twitter.com/sparksofficial/status/1374420684772872192


Denne artikel stammer hovedsagelig fra DR's musikleksikon. Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet helt erstattet af anden tekst, bedes denne skabelon venligst fjernet.