Forskel mellem versioner af "Frans Blom"

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes tilføjet ,  for 17 år siden
m
Ombrydninger fjernet; Dubys beskæftigelse tilføjet
m (En litteraturhenvisning mere)
m (Ombrydninger fjernet; Dubys beskæftigelse tilføjet)
'''Frans Blom''' (født [[9. august]] [[1893]] i [[København]], død [[23. juni]] [[1963]] i [[San Cristóbal de Las Casas]], [[Chiapas]], [[Mexico]]) var en [[Danmark|dansk]] opdagelsesrejsende og arkæolog.
[[1963]] i [[San Cristóbal de Las Casas]], [[Chiapas]], [[Mexico]]) var en
[[Danmark|dansk]] opdagelsesrejsende og arkæolog.
 
Blom kom til Mexico i [[1919]] hvor han arbejdede i olieindustrien, men fattede interesse for [[maya]]ruinerne som han i forbindelse med sit arbejde stødte på i junglen, hvorfor han fik ansættelse ved Mexicos nationalmuseum som finansierede nogle af hans ekspeditioner. Han mødte [[Sylvanus G. Morley]] der fik ham til [[Harvard University]], hvor han tog en [[master]]-grad i arkæologi. Han blev ansat ved Tulane University i [[New Orleans]], som sendte ham på flere arkæologiske ekspeditioner i [[Mellemamerika]]. I [[1924]] opdagede Blom mayaruinen Waxaktun i [[Guatemala]].
Blom kom til Mexico i [[1919]] hvor han arbejdede i olieindustrien, men fattede
interesse for [[maya]]ruinerne som han i forbindelse med sit arbejde stødte på
i junglen, hvorfor han fik ansættelse ved Mexicos nationalmuseum som finansierede nogle af hans ekspeditioner. Han mødte [[Sylvanus G. Morley]] der fik ham til [[Harvard University]], hvor han tog en [[master]]-grad i arkæologi. Han blev ansat ved Tulane University i [[New Orleans]], som sendte ham på flere arkæologiske ekspeditioner i [[Mellemamerika]]. I [[1924]] opdagede Blom mayaruinen Waxaktun i [[Guatemala]].
 
I [[1932]] blev Blom gift med amerikaneren Mary Thomas, men seks år senere blev de skilt og Blom fik et begyndende alkoholmisbrug, som blev en medvirkende årsag til at han senere måtte tage sin afsked fra universitetet. Blom flyttede til Mexico, hvor han på en ekspedition mødte den [[Svejts|svejtsiske]] fotograf og konservator [[Gertrude Duby Blom|Gertrude Duby]] ([[1901]]-[[1993]]), som han blev gift med.
I [[1932]] blev Blom gift med amerikaneren Mary Thomas, men seks år senere blev
de skilt og Blom fik et begyndende alkoholmisbrug, som blev en medvirkende
årsag til at han senere måtte tage sin afsked fra universitetet. Blom flyttede
til Mexico, hvor han på en ekspedition mødte [[Svejts|svejtseren]] [[Gertrude Duby Blom|Gertrude Duby]] ([[1901]]-[[1993]]), som han blev gift
med.
 
Blom og Duby købte i [[1950]] et stort hus i San Cristóbal de las Casas. Huset blev navngivet ''Na Bolom'' - "Na" betyder på det lokale mayasprog "hus" og "Bolom" er et ordspil på "balum", som betyder "jaguar". Huset gjorde de til et kulturelt og videnskabeligt center med plads til overnattende gæster, i dag fungerer det også som museum.
blev navngivet ''Na Bolom'' - "Na" betyder på det lokale mayasprog "hus" og
"Bolom" er et ordspil på "balum", som betyder "jaguar". Huset gjorde de til et
kulturelt og videnskabeligt center med plads til overnattende gæster, i dag
fungerer det også som museum.
 
Blom og Duby fortsatte med at tage på ekspeditioner, nu for den mexicanske regering. Blom døde i [[1963]], 70 år gammel.
regering. Blom døde i [[1963]], 70 år gammel.
 
== Litteratur ==

Navigationsmenu