Buddhisme: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Gendanner
Linje 9: Linje 9:


==Målet: oplysningen==
==Målet: oplysningen==
Målet i buddhismen er at nå oplysningen. Oplysningen er nået, når man har erkendt naturen af ens sind. Sindet er det i os, som er bevidst, og det beskrives af buddhister som værende åbent, klart og ubegrænset. At det er åbent betyder, at vores bevidsthed ikke er en ting. At der er klart betyder, at det oplever alting. At det er ubegrænset betyder, at vi ikke er adskilt fra nogen væsner.
----
----
----[[Media:Eksempel.mp3]][[Billede:Eksempel.jpg]]



Målet i buddhismen er at nå oplysningen. Oplysningen er nået, når man har erkendt naturen af ens sind. Sindet er det i os, som er bevidst, og det beskrives af buddhister som værende åbent, klart og ubegrænset. At det er åbent betyder, at vores bevidsthed ikke er en ting. At der er klart betyder, at det oplever alting. At det er ubegrænset betyder, at vi ikke er adskilt fra nogen væsner.de ved ikke om de stadig har en budda som gemmer sig rundt om kring.


==Vejen: buddhistisk praksis==
==Vejen: buddhistisk praksis==

Versionen fra 20. dec. 2006, 08:46

Livshjulet

Målet i buddhismen er erkendelsen af sindets natur (da: oplysningen, skrt: nirvana). Vejen til erkendelsen af sindets natur består af buddhistisk filosofi, buddhistisk meditation og fastholden af en buddhistisk indstilling i dagligdagen. Disse tre ting praktiseres på tre planer: den lille vej, den store vej og diamantvejen. Grundlaget for buddhistisk praksis er den buddhistiske tilflugt i de tre juveler. Der er ingen guder, dogmer eller regler i buddhismen. Buddhismen blev startet af den historiske Buddha Shakyamuni (ca. 560-480 fvt.). Buddha er den fjerde ud af de 1.000 buddhaer, som siges at ville starte en periode med buddhisme, mens der er liv i dette univers.

Buddha Shakyamuni

Buddha Shakyamuni blev født som prins ca. år 560 fvt. og blev døbt Siddharta Gautama. Han levede de først 29 år af sit liv som prins. Han så da en som var alvorligt syg, en gammel mand og et lig besluttede han sig for at for forlade sit royale liv og finde meningen med livet. Efter seks års søgen som elev af forskellige filosofiske og spirituelle lærere i det nordlige Indien, besluttede han sig som 35-årig for at sætte sig og meditere indtil han fandt noget, som rækker på den anden side af sygdom, alderdom og død. Seks dage efter nåede han den fulde erkendelse. Efter nogle uger begyndte han at give belæringer om sindets natur og om, hvordan man erkender den. Dette fortsatte han med i 45 år, indtil han døde som 80-årig.

Buddhisme og religion

Buddhisme har et absolut mål (erkendelsen af sindets natur) og bruger åndelig praksis til at nå dette (meditation), og kan derfor som sådan betegnes som en religion. Den adskiller sig dog fra religioner som jødedom, islam og kristendom, der alle bygger på troen på en ydre skabende og dømmende gud. Buddhisme minder således mere om filosofi og psykologi.

Målet: oplysningen

Målet i buddhismen er at nå oplysningen. Oplysningen er nået, når man har erkendt naturen af ens sind. Sindet er det i os, som er bevidst, og det beskrives af buddhister som værende åbent, klart og ubegrænset. At det er åbent betyder, at vores bevidsthed ikke er en ting. At der er klart betyder, at det oplever alting. At det er ubegrænset betyder, at vi ikke er adskilt fra nogen væsner.

Vejen: buddhistisk praksis

Vejen til oplysingen består af buddhistisk filosofi, buddhistisk meditation og fastholden af en buddhistisk indstilling i hverdagen.

Buddhistisk filosofi består i hovedpunkter af: 1) sammenhængen mellem årsag og virkning, 2) beskrivelsen af, hvordan er betinget og intet eksiterer udelukke i kraft af sig selv, 3) medfølelsens natur og 4) altings og alle væsners såkaldte buddhanatur.

Buddhistisk meditation har til formål at berolige sindet for dermed at gøre den mediterende i stand til at få indsigt i dets natur. Alle buddhistiske meditationer kan således kategoriseres under henholdsvis beroligende meditation og indsigtsmeditation.

Fastholden af en buddhistisk indstilling i hverdagen består først og fremmest af: 1) undgå at skade andre, 2) gavne andre, 3) bliver bedre til at gavne andre og 4) holde det højeste syn.

Grundlaget: den buddhistiske tilflugt

Den buddhistiske tilflugt består af de tre juveler: 1) buddha (målet), 2) dharma (de buddhistiske belæringer, vejen) og 3) sangha (det buddhistiske fællesskab). Derudover har man en fjerde tilflugt indenfor diamantvejsbuddhismen: lamaen.

Den buddhistiske tilflugt er alle buddhisters holdepunkt igennem livet.

Buddhisme i Østen og i Vesten

Der findes mange beskrivelser af hvad buddhismen er. Det er her vigtigt at vide, at der er stor forskel på den buddhisme som praktiseres i Østen og den der praktiseres i Vesten. Buddhisme i Østen er præget af mange ritualer og traditioner, som oftest er kulturelt betingede. Buddhisme i Vesten er mere praktisk orienteret, og handler således først og fremmest om meditation og om, hvordan man kan bruge buddhismen i dagligdagen.

Buddhismen er dyrket i hele verden, dog mest i Asien, men i forskellige variationer:

Indenfor hver af disse tre veje findes der mange forskellige skoler, som hver lægger vægt på forskellige dele af Buddhas belæringer.

Lægfolk og munke/nonner

Man kan praktisere buddhisme som enten lægperson eller som munk/nonne.

Lægfolk lever et almindeligt liv med uddannelse, arbejde, familie osv. Samtidigt mediterer de og arbejder med at integrere buddhismen i deres dagligdag.

Munke og nonner lever oftest i klostre cølibat (de har ikke sex) og arbejder heller ikke. De hverken bidrager til eller profiterer meget af verden, men arbejder derimod på at bruge al deres tid på buddhistisk praksis.

Se også

Litteratur/kilder

  • Bertelsen, Jens Thodberg et. al. (2003). Religion - en grundbog i livsanskuelser. København: Gyldendal ISBN 87-00-11922-9
  • Borup, Jørn (2005). Dansk dharma: buddhisme og buddhister i Danmark. Århus: Univers ISBN 87-91668-01-8
  • Højholt, Lene (2002). Buddhas lære - og den tibetanske buddhisme. København: Gyldendal Uddannelse ISBN 87-00-40484-5
  • Nhat Hanh, Thich (2000). Hjertet i Buddhas lære: Forvandlingen af lidelse til fred, glæde og befrielse. København: Borgen ISBN 87-21-01249-0
  • Penney, Sue (2002). Buddhisme. Indgår i serien Religion og Kultur. Forlaget Flachs ISBN 87-627-0068-5
  • Nydahl, lama Ole. Læren om sindets natur. (udsolgt fra forlaget - ny udgave ventes i 2007).
  • Nydahl, lama Ole (1997). The way things are. Blue Dolphin Pub. ISBN 0-931892-38-4

Eksterne kilder/henvisninger

Minibusruten Religion

Shinto | Buddhisme | Siddharta Gautama


Skabelon:Link FASkabelon:Link FASkabelon:Link FA