Siddharta Gautama

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gautama Buddha
Buddha in Sarnath Museum (Dhammajak Mutra).jpg
En statue af Buddha fra Sarnath, fra 4. århundrede.
Personlig information
Født 8. april 563 f.v.t.Rediger på Wikidata
LumbiniRediger på Wikidata
Død 483 f.v.t.Rediger på Wikidata
KushinagarRediger på Wikidata
Bopæl KapilavastuRediger på Wikidata
Far Suddhodana
Mor Maya
Søskende Nanda,
NandaRediger på Wikidata
Ægtefælle YasodharāRediger på Wikidata
Barn RahulRediger på Wikidata
Familie Mahaprajapati (moster)
Uddannelse og virke
Elev af Alara KalamaRediger på Wikidata
Beskæftigelse Filosof, bhikkhuRediger på Wikidata
Fagområde FilosofiRediger på Wikidata
Elever Khema, BimbisaraRediger på Wikidata
Kendt for stiftelsen af buddhisme
Påvirket af Dipankara BuddhaRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Hong Kong Budha.jpg

Siddhartha Gautama (sanskrit: सिद्धार्थ गौतम Siddhārtha Gautama) født ca. 563 f.Kr. i Lumbini, død 483 f.Kr. i Kushinagar) var en filosof, kendt for stiftelsen af buddhismen.

Viden om den historiske Buddha bygger på legender, hvoraf Buddhalegenden er den mest kendte. Indholdet er af ringe historisk, men stor religiøs og symbolsk værdi. På baggrund af kilderne kan Buddhas liv inddeles i følgende fire faser.

Prins[redigér | redigér wikikode]

Buddha blev født i Lumbini i det nuværende Nepal tæt på grænsen til Indien omkring 563 f.Kr. og bar adelsnavnet Gautama. Forældrene var kong Suddhodhana og dronning Maya. Ved fødslen spåede hindupræster, at Buddha enten skulle blive verdenshersker, hvis han valgte at leve som husfader, eller verdensfrelser (buddha), hvis han forsagede verden. Buddha levede en beskyttet barndom i stor rigdom, hvor kong Suddhodhana, der ønskede, at sønnen måtte blive verdenshersker, afskar ham fra de ting fra virkeligheden, som kunne få ham til at trække sig tilbage fra livet.

Askese[redigér | redigér wikikode]

29 år gammel så Buddha for første gang en olding og senere en syg og så en død mand. Han indså derved, at det liv, han hidtil havde levet, var en illusion, og at det virkelige liv var fuld af lidelse. Da han også mødte en munk, besluttede han, at han ligesom munken ville praktisere strenge bodsøvelser og askese. Gennem seks år boede Buddha i skoven og spiste i perioder kun ét riskorn om dagen; til sidst besvimede han af træthed. Dette førte til erkendelsen af, at hverken den totale begærsopfyldelse, som han havde fået i sin faders palads, eller den totale forsagelse, som dannede grundlag for askesen, var vejen til frelse. Det var derimod den gyldne middelvej.

Oplysning[redigér | redigér wikikode]

Som 35-årig besluttede Buddha at meditere i skyggen af et bo-træ (samme art som figentræet) indtil han nåede den fuldkomne oplysning. Han modstod Maras fristelser, og endeligt erkendte han sine tidligere tilværelser og årsagskæden. Derved blev han en buddha.

Forkyndelse[redigér | redigér wikikode]

Efter oplysningen drog Buddha rundt i Nordindien og forkyndte sin lære, Dharma, om hvorledes man frelser sig selv. Undervejs stiftede han munke- og nonneordenen, Sangha. I cirka 483 f.Kr. døde han i Kushinagar og opnåede derved parinirvana.

Flere legender[redigér | redigér wikikode]

En legende siger, at efter at Siddharta/Buddha døde og var indgået i Nirvana – med andre ord: trådt ud af genfødslernes cirkel – skulle han brændes på et ligbål, som det var skik dengang i landet. Legenden fortsætter: da bålet var brændt ned, lå der i asken tre dele fra hans jordiske hylster (krop): nemlig hans pandelok, et nøgleben (også kaldet kraveben) samt en kindtand! Om denne tand siges det – nutildags i vores tid – at den skulle befinde sig – som et relikvie – på Sri Lanka, i "Tandens Tempel" ("Temple of the Tooth") i byen Kandy. Hvert 10. år tages tanden ud af templet og vises frem i en stor, højtidelig og festlig procession med elefanter gennem byen Kandy. Kun ganske få europæere har set denne Siddhartas/Buddhas kindtand, hvorom det siges, at den er meget stor eller lang, men at det eventuelt godt kan stemme, idet menneskenes tænder dengang for 2.500 år siden godt kunne have set sådan ud.

En anden "genstand" fra Siddhartas tid siges ligeledes som relikvie at befinde sig på øen Sri Lanka. Nemlig et bo-træ (eller som det kaldes ovenfor bodhi-træ) som skulle være vokset sig stort efter at en gren eller kvist af det selvsamme træ, hvorunder Siddharta sad i Indien og mediterende indgik i Nirvana, mens kobraslanger med udspilet nakke beskyttede ham mod regn. Træet blev smuglet til Sri Lanka og plantet på en bestemt lokalitet et sted ca. midt på Sri Lankas vestkyst og er altså nu et "helligt" sted/park, hvortil Sri Lankas buddhister valfarter. Engang ca. midt i det 20. århundrede blev nogle engelske botanikere/specialister sendt til parken på Sri Lanka, og deres undersøgelser af træet viste ganske rigtigt, at træet kunne være ca. 2.500 år gammelt. I 1980erne måtte det have metalstænger opstillet til at understøtte nogle af de lange grene, der ellers truede med at brække af.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Efterfulgte:
Kassapa Buddha
Buddha
Siddhartha Gautama
Efterfulgtes af:
Maitreya Buddha