Sandmusling: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
EPO (diskussion | bidrag)
m småret
mNo edit summary
Linje 21: Linje 21:


== Levevis ==
== Levevis ==
Sandmuslingen sidder dybt nedgravet i bunden, tit på så lavt vand, at bunden er tørlagt ved [[Tidevand|lavvande]]. Muslingen har et langt todelt [[ånderør]]. Det ene rør er til indstrømmende vand, og det andet til udstrømmende vand. På den måde får muslingen frisk iltrigt [[vand]] hen over sine [[gælle]]r, samt [[plankton]]organismer, som den kan frafiltrere vandet. På enden af ånderøret har den nogle [[sans]]e[[Celle (biologi)|celler]], som kan opfatte [[lys]]. Hvis en skygge fra f.eks. en fjende bevæger sig hen over muslingen, kan den trække sit ånderør til sig.
Sandmuslingen sidder dybt nedgravet i bunden, tit på så lavt vand, at bunden er tørlagt ved [[Tidevand|lavvande]]. Muslingen har et langt todelt [[ånderør]]. Det ene rør er til indstrømmende vand, og det andet til udstrømmende vand. På den måde får muslingen frisk iltrigt [[vand]] hen over sine [[gælle]]r. Sandmuslingen lever af[[plankton]]organismer, som den kan filtere fra vandet. På enden af ånderøret har den nogle [[sans]]e[[Celle (biologi)|celler]], som kan opfatte [[lys]]. Hvis en skygge fra f.eks. en fjende bevæger sig hen over muslingen, kan den trække sit ånderør til sig.


Blandt dns naturlige fjender er [[strandskade]]n og [[strandkrabbe]]n.
Blandt dens naturlige fjender er [[strandskade]]n og [[strandkrabbe]]n.


<gallery>
<gallery>
Linje 33: Linje 33:
* Ad. S. Jensen og R. Spärck. [http://archive.org/stream/danmarksfaunaill40dans#page/166/mode/2up Bløddyr II. Saltvandmuslinger]. G.E.C. Gads Forlag. ''[[Danmarks Fauna]]'', København 1934.
* Ad. S. Jensen og R. Spärck. [http://archive.org/stream/danmarksfaunaill40dans#page/166/mode/2up Bløddyr II. Saltvandmuslinger]. G.E.C. Gads Forlag. ''[[Danmarks Fauna]]'', København 1934.
* [http://www.nwrc.usgs.gov/wdb/pub/species_profiles/82_11-068.pdf Softshell clam - USGS National Wetlands Research Center]
* [http://www.nwrc.usgs.gov/wdb/pub/species_profiles/82_11-068.pdf Softshell clam - USGS National Wetlands Research Center]
* Naturporten.dk - https://naturporten.dk/temaer/danmarks-dyr/bl%C3%B8ddyr/item/almindelig-sandmusling


[[Kategori:Muslinger]]
[[Kategori:Muslinger]]

Versionen fra 18. sep. 2020, 12:17

Sandmusling
Sandmusling (Mya arenaria) ved Ho Bugt. Foto: Kirsten Poulsen
Sandmusling (Mya arenaria) ved Ho Bugt.
Foto: Kirsten Poulsen
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Mollusca (Bløddyr)
Klasse Bivalvia (Muslinger)
Orden Myoida
Familie Myidae
Slægt Mya
Art M. arenaria
Videnskabeligt artsnavn
Mya arenaria
Linnaeus 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Sandmuslingen (Mya arenaria) er en saltvandsmusling, der er vidt udbredt på den nordlige halvkugle. Den findes nedgravet i på op til 30 centimeters dybde i havbunden, og findes typisk på lavt vand. I Nordamerika drives kommercielt fiskeri for den.

Den kan blive op til 15 centimeter lang med aflange og bagtil gabende skaller. De er uden hængseltænder, men til gengæld findes en såkaldt båndplade i venstreskallen. Skallerne er hvidlige med en mørkere periostracum.

Levevis

Sandmuslingen sidder dybt nedgravet i bunden, tit på så lavt vand, at bunden er tørlagt ved lavvande. Muslingen har et langt todelt ånderør. Det ene rør er til indstrømmende vand, og det andet til udstrømmende vand. På den måde får muslingen frisk iltrigt vand hen over sine gæller. Sandmuslingen lever afplanktonorganismer, som den kan filtere fra vandet. På enden af ånderøret har den nogle sanseceller, som kan opfatte lys. Hvis en skygge fra f.eks. en fjende bevæger sig hen over muslingen, kan den trække sit ånderør til sig.

Blandt dens naturlige fjender er strandskaden og strandkrabben.

Kilder/Henvisninger