Empire: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
billede og ført Se også links ind i tekst
fordansket
Linje 1: Linje 1:
{{Harflertydig4|For filmmagasinet, se [[Empire (magasin)]]}}
{{Harflertydig4|For filmmagasinet, se [[Empire (magasin)]]}}
[[Fil:Table Empire.jpg|thumb|Bord i empirestil med forgyldte bevingede løvefigurer og marmorbordplade]]
[[Fil:Table Empire.jpg|thumb|Bord i empirestil med forgyldte bevingede løvefigurer og marmorbordplade]]
'''Empire''' (udtale: {{IPA2|ɑ̃.pi.ʁe}}) var en europæisk [[stilperiode]] indenfor [[klassicismen]] fra slutningen af [[1700-tallet]] og frem til midten af [[1800-tallet]]. Stilen opstod i [[Frankrig]] og var stærkt knyttet til personkulten omkring [[Napoléon Bonaparte]]. Stilen var gældende både indenfor indretning, møbelkunst, [[kunsthåndværk]], [[tøjmode]] og i mindre grad også [[arkitektur]]. Dens formål var at forherlige magt, og det ses tydeligt symbolsproget. Inspirationen kom fra [[oldtidens Grækenland]], [[det gamle Egypten]] og [[Romerriget]]. Baggrunden var blandt andet [[Den franske invasion af Egypten
'''Empire''' (udtale: {{IPA2|ɑ̃.pi.ʁe}}) var en europæisk [[stilperiode]] under [[klassicismen]] fra slutningen af [[1700-tallet]] til midten af [[1800-tallet]]. Stilen opstod i [[Frankrig]] og var stærkt knyttet til personkulten omkring [[Napoléon Bonaparte]]. Stilen fandtes både inden for indretning, møbelkunst, [[kunsthåndværk]], [[tøjmode]] og i mindre grad i [[arkitektur]]en. Formålet var at forherlige magt, og det ses tydeligt i symbolsproget. Inspirationen kom fra [[oldtidens Grækenland]], [[det gamle Egypten]] og [[Romerriget]]. Baggrunden var også [[Den franske invasion af Egypten
|Napoleons Egypten-felttog]]. [[Fabeldyr]] og -mennesker og våben er en del ornamenterne.
|Napoleons Egypten-felttog]]. [[Fabeldyr]] og -mennesker og våben er en del ornamenterne.


I møbelkunsten anvendtes især træsorterne [[mahagoni]], [[ibenholt]] og [[ceder]] ofte med udsmykninger i guldbronze som laurbærkranse og løvefødder. I Danmark blev guldbronzen ofte erstattet af billigere [[intarsia]]-udsmykninger i [[citrontræ]].
I møbelkunsten anvendtes især [[mahagoni]], [[ibenholt]] og [[ceder]]træ ofte med udsmykninger i forgyldt bronze som laurbærkranse og løvefødder. I Danmark blev bronzen ofte erstattet af billigere [[intarsia]]-udsmykninger i [[citrontræ]].
Stilen var meget populær i [[Rusland]] frem til ca. [[1850]]. I det øvrige Europa blev stilen umoderne nogle år før.
Stilen var meget populær i [[Rusland]] til ca. [[1850]]. I det øvrige Europa blev stilen umoderne nogle år før.


I [[Danmark]] kaldes senempiren for [[Christian 8.]]-stilen og i [[Tyskland]] for [[Biedermeier]].
I [[Danmark]] kaldes senempiren for [[Christian 8.]]-stilen og i [[Tyskland]] for [[Biedermeier]].

Versionen fra 28. jul. 2021, 08:05

For filmmagasinet, se Empire (magasin)
Bord i empirestil med forgyldte bevingede løvefigurer og marmorbordplade

Empire (udtale: [ɑ̃.pi.ʁe]?) var en europæisk stilperiode under klassicismen fra slutningen af 1700-tallet til midten af 1800-tallet. Stilen opstod i Frankrig og var stærkt knyttet til personkulten omkring Napoléon Bonaparte. Stilen fandtes både inden for indretning, møbelkunst, kunsthåndværk, tøjmode og i mindre grad i arkitekturen. Formålet var at forherlige magt, og det ses tydeligt i symbolsproget. Inspirationen kom fra oldtidens Grækenland, det gamle Egypten og Romerriget. Baggrunden var også [[Den franske invasion af Egypten |Napoleons Egypten-felttog]]. Fabeldyr og -mennesker og våben er en del ornamenterne.

I møbelkunsten anvendtes især mahagoni, ibenholt og cedertræ ofte med udsmykninger i forgyldt bronze som laurbærkranse og løvefødder. I Danmark blev bronzen ofte erstattet af billigere intarsia-udsmykninger i citrontræ. Stilen var meget populær i Rusland til ca. 1850. I det øvrige Europa blev stilen umoderne nogle år før.

I Danmark kaldes senempiren for Christian 8.-stilen og i Tyskland for Biedermeier.

Eksterne henvisninger