Spring til indhold

Habeas corpus: Forskelle mellem versioner

314 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
Præcisering af grl § 71, stk. 6, som værende den rette danske udgave af habeas corpus, samt fagligt begrundet rettelse af betragtningerne vedrørende grl § 71, stk. 3.
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer)
(Præcisering af grl § 71, stk. 6, som værende den rette danske udgave af habeas corpus, samt fagligt begrundet rettelse af betragtningerne vedrørende grl § 71, stk. 3.)
 
'''Habeas corpus''' er en procedure i [[common law]] landene, hvorved en [[frihedsberøvelse|frihedsberøvet]] person kan få efterprøvet en frihedsberøvelses lovlighed ved en [[domstol]]. Primært om vedkommende skal løslades eller være frihedsberøvet og sekundært at oplyse ham om anklagen og retten til et juridisk forsvar.
 
Den [[Grundloven|danske grundlovsgrundlov]] stiller i lighed med det traditionelle habeas corpus begreb krav om, at en administrativt frihedsberøvet person, på begæring fra pågældende, bringes for en dømmende myndighed.<ref>http://www.grundloven.dk/ Kapitel VIII '''§ 71, stk. 6.'''</ref> Inden for strafferetsplejen stilles krav om, at en sigtet person skal stilles for en dommer indenfor 24 timer fra anholdelse,<ref>http://www.grundloven.dk/ Kapitel VIII '''§ 71 ''Stk. 3.'''''</ref> hvilket er baseret på samme betragtninger som habeas corpus begrebet{{kilde, om end i en mangler|dato=oktoberskærpet 2015}}udgave.
 
== Historie ==
1

redigering