Forskel mellem versioner af "Tegnsæt"

Spring til navigation Spring til søgning
197 bytes tilføjet ,  for 14 år siden
tilføj wiki +links
(+en)
(tilføj wiki +links)
Et '''Tegnsættegnsæt''' er af en kodning af [[tegn (skrift)|tegn]]. Resultatet kan f.eks. vises i en [[tabel]] med tegnet eller symbolet[[symbol]]et i den første kolonne og kode- eller talværdien i den næste.
 
Man tilknytter med andre ord et tal - til et tegn eller symbol, så det gøres muligt at lagre informationen [[digital]]t f.eks. på en [[pc]].
 
[[Bogstav]]erne er måske de mest benyttede tegn. Det kaldes for de '''alfabetiske tegn'''. Hertil kommer [[tal]]lene, som kaldes de '''numeriske tegn'''. Kombinationen af bogstaver og tal kaldes også for '''alfanumeriske tegn'''.
 
Endelig følger "resten" eller alt andet, herunder '''specialtegn'''. Sammen med de to forrige grupper kaldes de for '''alfameriske tegn'''.
 
Tegnsæt har været kendt længe før den moderne [[informationsteknologi]]:
Tegnsæt har været kendt længe før den moderne informationsteknologi. De [[oprindelige amerikanere]] udvekslede oplysninger via røgsinaler. [[Morse-kode]]n anvendtes bl.a. til at sende radiotelegrammer og er et tegnsæt repræsenteret ved korte og lange tryk på en [[telegrafnøgle]]. [[Telex]]-kommunikation handler om forbundne elektriske [[skrivemaskine]]r, hvor et tastetryk på afsenderen medførte en udskrift af det samme symbol på modtageren papir.
*De [[oprindelige amerikanere]] udvekslede oplysninger via røgsignaler.
*[[Morse-kode]]n anvendtes bl.a. til at sende radiotelegrammer og er et tegnsæt repræsenteret ved korte og lange tryk på en [[telegrafnøgle]].
*[[Telex]]-kommunikation handler om forbundne elektriske [[skrivemaskine]]r, hvor et tastetryk på afsenderen medførte en udskrift af det samme symbol på modtageren papir.
Det blev til de første digitale tegnsæt, der bestod af mindst 6 [[bit]], hvilket giver 64 tegnmuligheder - til bogstaver, tal og andre tegn. Senere øgede man til 7 bit eller 128 varianter, så både store og små bogstaver blev muligt. Endelig skulle der også være plads til specielle bogstaver og symboler for enkelte lande, da elektronisk post blev hverdag, og så øgede man til 8 bit eller 256 tegn.
 
Det er ikke nok, hvis alle verdens sprog skal integreres i et og samme internationale tegnsæt, så derved så [[Unicode]] dagens lys med op til hele 32 bit, så bl.a. kinesiske, japanske, [[koptisk]], [[gotisk]], [[kileskrift]], [[ogam]] og japanske[[runealfabet]] symboler også fandt en plads.<ref>[[:en:List of ISO 15924 codes by letter code]]</ref>
 
Eksempler på tegnsæt:
 
{{IT-stub}}
 
==Kilder/referencer==
<References/>
 
[[kategori:tegnsæt| ]]
109.577

redigeringer

Navigationsmenu