Al-Qaeda: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Thijs!bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: tr:El Kaide
tankestreger
Linje 1: Linje 1:
'''Al-Qaida''' ( القاعدة på arabisk) - og med følgende [[translitteration]]: al-Qaeda, al-Qa'ida, al-Quaida, el-Qaida, äl-Qaida -
'''Al-Qaida''' ( القاعدة på arabisk) – og med følgende [[translitteration]]: al-Qaeda, al-Qa'ida, al-Quaida, el-Qaida, äl-Qaida –
betyder "grundlaget" eller "basen".
betyder "grundlaget" eller "basen".



Versionen fra 18. mar. 2007, 18:07

Al-Qaida ( القاعدة på arabisk) – og med følgende translitteration: al-Qaeda, al-Qa'ida, al-Quaida, el-Qaida, äl-Qaida – betyder "grundlaget" eller "basen".

Det er en islamisk, paramilitær bevægelse grundlagt af Osama bin Laden og Ayman al-Zawahri i slutningen af 1980'erne som et samlingspunkt for arabere, som kæmpede i Afghanistan mod Sovjetunionen. Al-Qaida bistod med at rekruttere, finansiere, transportere og træne sunnimuslimske ekstremister til den afghanske modstandsbevægelse.

Gruppens nuværende mål er, i samarbejde med andre ekstremistiske grupper, at vælte ikke-muslimske regimer samt at fjerne vesterlændinge og andre ikke-muslimer fra muslimske lande. Eksempelvis kræver Al-Qaida at USA fjerner sine styrker og millitærbaser fra Saudi-Arabien.

I februar 1998 udsendte Al-Qaida manifestet "Verdens islamiske front for Jihad mod jøderne og korsfarerne" hvori det blandt andet lød at det var en muslims pligt at dræbe amerikanere, civile som militære, samt deres allierede over hele verden.

Den 11. september 2001 kaprede 19 Al-Qaida medlemmer 4 amerikanske passagerfly og styrede to af dem ind i World Trade Center i byen New York, det tredje ind i Pentagon ved Washington DC. medens det fjerde styrtede ned i en mark ved Shanksville i Pennsylvania. Omkring 3.000 personer blev konstateret døde eller meldt savnede i forbindelse med disse aktioner.

Al-Qaida har også taget ansvaret for bombeangrebene i august 1998 af de amerikanske ambassader i Nairobi i Kenya, samt i Dar es-Salaam i Tanzania. I forbindelse med disse angreb blev der meldt om 301 døde personer samt omkring 5.000 sårede. I angrebet på U.S.S. Cole den 12. oktober 2000 mens den lå i havn i Aden i Yemen blev 17 besætningsmedlemmer dræbt, og yderligere 39 såret.

Ydermere hævder Al-Qaida at have nedskudt amerikanske helikoptere og dræbt amerikanske soldater i Somalia i 1993 samt at have udført 3 bombeaktioner mod amerikanske soldater i Aden i Yemen i december 1992.

Tvivl om Al-Qaidas eksistens

En dokumentar, Power Rangers (Frygten for politik) vist på hhv. BBC og DR2 har draget eksistensen af Al-Qaida som en verdensomspændende og koordineret terrororganisation i tvivl. Al-Qaida er så løst knyttet sammen at det er svært at se at organisationen er større end en lille klike omkring Osama Bin Laden. The making of the terror myth The Guardian, 15. oktober 2004