Tilfældighed: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
En '''tilfældighed''' er i daglig tale et sammentræf af omstændigheder, der ikke kan planlægges eller forudses.
En '''tilfældighed''' er i daglig tale et sammentræf af omstændigheder, der ikke kan planlægges eller forudses.


Inden for [[fysik]]ken er begrebet defineret som en hændelse, der ikke kan beregnes ud fra kendte startbetingelser f. eks. [[Big Bang]]. Et terningkast er i denne sammenhæng ikke tilfældigt, da man i teorien kan måle og rekonstruere betingelserne for et bestemt kast. Rigtige tilfældige hændelser kan kun forekomme inden for [[kvantefysik]]ken, hvor man arbejder med et ubestemthedsbegreb.
Inden for [[fysik]]ken er begrebet defineret som en hændelse, der ikke kan beregnes ud fra kendte startbetingelser f. eks. [[Big Bang]]. Et terningkast er i denne sammenhæng ikke tilfældigt, da man i teorien kan måle og rekonstruere betingelserne for et bestemt kast. Rigtige tilfældige hændelser kan kun forekomme inden for [[kvantefysik]]ken, hvor man arbejder med et [[ubestemthedsbegreb]].


'''Ovenstående er rent vrøvl''' - man kan netop 'aldrig' måle, rekonstruere eller for den sags skyld genskabe de oprindelige betingelser for terningens kast. Dermed er ideen om 'ikke tilfældighed' en variant af skæbne tro.
'''Ovenstående er rent vrøvl''' - man kan netop 'aldrig' måle, rekonstruere eller for den sags skyld genskabe de oprindelige betingelser for terningens kast. Dermed er ideen om 'ikke tilfældighed' en variant af [[skæbne tro]].

Læs videre under [[videnskabsfilosofi]]


{{stub}}
{{stub}}

Versionen fra 13. jun. 2007, 10:18

En tilfældighed er i daglig tale et sammentræf af omstændigheder, der ikke kan planlægges eller forudses.

Inden for fysikken er begrebet defineret som en hændelse, der ikke kan beregnes ud fra kendte startbetingelser f. eks. Big Bang. Et terningkast er i denne sammenhæng ikke tilfældigt, da man i teorien kan måle og rekonstruere betingelserne for et bestemt kast. Rigtige tilfældige hændelser kan kun forekomme inden for kvantefysikken, hvor man arbejder med et ubestemthedsbegreb.

Ovenstående er rent vrøvl - man kan netop 'aldrig' måle, rekonstruere eller for den sags skyld genskabe de oprindelige betingelser for terningens kast. Dermed er ideen om 'ikke tilfældighed' en variant af skæbne tro.

Læs videre under videnskabsfilosofi

ArtikelstumpSpire
Denne artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.