Forskel mellem versioner af "Ion"

Spring til navigation Spring til søgning
211 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
m
ledningsevne tilføjet
m (Gendannelse til seneste version ved Bardhil, fjerner ændringer fra Jørn J (bidrag))
m (ledningsevne tilføjet)
{{Harflertydig}}
Ion er græsk og betyder '''vandringsmand'''. En '''ion''' er et [[elektrisk ladning|elektrisk ladet]] [[atom]] eller [[molekyle]] der har mistet eller fået en eller flere elektroner. Der findes både positivt og negativt ladede ioner; undertiden kaldes en positiv ion en [[kation|kat-ion]], og en negativ ion en [[anion|an-ion]]. Ioner med modsatte ladninger kan tilsammen danne et [[salt]], f.eks. spaltes opløst [[køkkensalt]] i positivt ladede [[natrium]]ioner, Na<sup>+</sup>, og negativt ladede [[klor]]idioner, Cl<sup>-</sup>.
 
Der findes både positivt og negativt ladede ioner; undertiden kaldes en positiv ion en [[kation|kat-ion]], og en negativ ion en [[anion|an-ion]]. Ioner med modsatte ladninger kan tilsammen danne et [[salt]], f.eks. spaltes opløst [[køkkensalt]] i positivt ladede [[natrium]]ioner, Na<sup>+</sup>, og negativt ladede [[klor]]idioner, Cl<sup>-</sup>.
Et atom der har mistet en eller flere elektroner er positivt ladet.
 
Et atom der har optaget en eller flere elektroner er negativt ladet.
*Et atom der har mistet en eller flere elektroner er positivt ladet (Plus-ion).
*Et atom der har optaget en eller flere elektroner er negativt ladet (Minus-ion).
 
Ioner der består af flere atomer (fx [[Hydroxid|OH<sup>-</sup>]]) kaldes sammensatte ioner.
 
Når ioner opløses i vand kan de lede elektrisk strøm. Derfor kan der gå strøm gennem saltvand men ikke gennem demineraliseret vand.
 
Når man skal skrive formler for ion-forbindelser, skal der altid være lige så mange minusser(-) som der er plusser(+). F.eks.
Zn<sup>++</sup> + S<sup>- -</sup> → ZnS. Zink-ionen er dobbelt ladet, og det samme er svovl-ionen, altså er formlen korrekt med hensyn til ladning. Og man skriver altid den positive ion først.
 
Planterne optager mineralske stoffer i form af '''ioner'''. Da de er elektrisk ladede, er planterne nødt til at bruge [[energi]] for at flytte ionerne ind i roden. Derfor findes der en række [[ionpumpe]]r i røddernes overhud, hvor der foregår et ionbytte, sådan at positive ioner ([[kation]]er) "betales" med [[brintion]]er, mens de negative betales med [[hydroxid]]ioner. Planterne optager flest kationer, derfor fremkaldes der i tidens løb en forsuring af jorden omkring rodnettet.
4.025

redigeringer

Navigationsmenu